Az Egyesült Államok újabb és újabb csapatokat vezényel a Perzsa-öböl térségébe. Az amerikai-brit haderő létszáma március elejére eléri a 200 ezret. Az USA és Nagy Britannia már be is adott egy katonai akcióra felhatalmazást kérő határozattervezetet az ENSZ BT elé. Közben az iraki fővárosba több mint száz nyugati állampolgár érkezett, akik élő pajzsként akarnak tiltakozni a háború ellen különböző iraki létesítmények előtt.

Az Egyesült Államok védelmi minisztériuma további 28 ezer katona telepítését rendelte el a Perzsa-öböl térségében, ahol - Afganisztánt is beszámítva - már körülbelül 180 ezer katona állomásozik, közülük több mint 100 ezer Kuvaitban.

A térségbe vezényelt katonák között van a szárazföldi erők Fort Carson-i 3. páncélos lovasezrede. A rendkívül mozgékony, 5200 fős egység hagyományőrző neve ellenére Abrams harckocsikkal, Bradley harcjárművekkel, valamint AH-63 Apache támadóhelikopterekkel van felszerelve. Az ezred kitűnt az 1991-es öbölháborúban, amikor 100 óra leforgása alatt csaknem 300 kilométert nyomult előre és elsöpörte útjából az iraki köztársasági gárda három hadosztályát. A 3. páncélos lovasezred katonái az elkövetkező hetekben érkeznek a Perzsa-öböl térségébe, de hogy pontosan hova, azt kedden sem Washingtonban, sem a coloradói Fort Carsonban nem mondták meg.

Március elejére csaknem 200 ezer katona fejlődik fel a térségben. A múlt hét óta kereskedelmi légitársaságok gépeit is igénybe veszi a Pentagon csapatszállításra. Az amerikai védelmi minisztérium eddig öt repülőgép-hordozót irányított a Perzsa-öböl térségébe a kísérő hadihajókkal együtt.

Az amerikai-brit erők kuvaiti parancsnoka szerint a térségben állomásozó csapatok készen állnak arra, hogy bármelyik percben meginduljanak Irak ellen. Az amerikai és brit szárazföldi erők parancsnoka, David D. McKieman altábornagy a CNN-nek nyilatkozva kijelentette, a vezetése alatt álló erők addig állnak támadásra készen, ameddig csak szükséges. Az altábornagy szerint, ha a nyári forróság beköszönte után döntenek az Irak elleni támadásról, az befolyásolhatja a hadi eszközök működését.

Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia, más államok várható ellenállása dacára már dolgozik az Irak elleni katonai akcióra felhatalmazást kérő, s a Biztonsági Tanács elé terjesztendő határozat tervezetén, azt azonban nem teszik közzé a Biztonsági Tanács keddi nyilvános ülése előtt - közölték diplomáciai források kedden, a közép-európai idő szerint este kilenckor kezdődött vita előtt.

Eközben egy kuvaiti olajtársaság bejelentette, hogy bezárja két - az iraki határhoz közel fekvő - olajkútját. A társaság ezt megelőző óvintézkedésnek szánja az Irak elleni támadás esetére. Irak 1990-ben számos kuvaiti olajkutat gyújtott fel.