Nőtt az uniós tagság támogatottsága

Ismét kétharmad körüli a lakosság körében az uniós csatlakozás támogatottsága. A megkérdezettek 70 százaléka gondolja úgy, hogy elmegy az áprilisi szavazásra, 67 százalék igennel akar voksolni. A határozottan ellenzők aránya 8 százalék, míg a bizonytalanoké 21 százalék.

Magyarország európai integrációjának ismét kétharmad körüli a támogatottsága - derül ki a Szonda Ipsos hét végén, a Népszabadság megbízásából készült telefonos közvélemény-kutatásából. Az emberek igen magas hányada, 70 százaléka az áprilisban esedékes ügydöntő népszavazás biztos résztvevőjének gondolja magát. 67 százalék igennel akar voksolni, a határozottan ellenzők aránya 8 százalék, míg a bizonytalanoké 21 százalék.

A diplomások, a fővárosban élők, valamint az MSZP hívei az átlagot meghaladó mértékben állnak a csatlakozás pártján (86, 78, 78 százalék). A Fidesz táborában 59 százalék EU-párti, 10 százalék elutasító, és 31 százalék hezitáló.

Az emberek fele nagymértékben érdeklődik az ország európai integrációjával kapcsolatban, és további 24 százalék is négyes fokozottal jelölte - egy ötfokú skálán - tájékozódási vágyát. Ha az érdeklődés mértékét átlagoljuk - egy százfokú skálán -, 80 pontot kapunk, ami az integráció iránti rendkívül magas információéhséget jelzi.

KAPCSOLÓDÓ CIKK