Halálra ítélhetik azt a kémkedés kísérletéért elítélt volt amerikai tiszthelyettest, akit még 2001 augusztusában tartóztattak le a hatóságok. A férfi Kínának és Iraknak akart bizalmas információkat eladni. Az ügyész halálos ítélet kiszabását kérte, a védelem szerint azonban a vádlott gyermeki személyiség, akivel semmilyen nagyhatalom nem kötött volna üzletet

A szövetségi bíróság egyelőre mérlegeli, hogy halálos ítéletet szabjon-e ki arra a kémkedés miatt elítélt volt amerikai tiszthelyettesre, aki Iraknak és Kínának akart titkos információkat eladni. A bíróság jelenleg azt mérlegeli, hogy az információk átadása okozott-e volna akkora kárt, amely alapján a férfi megérdemli a halálos ítéletet - írja a The Guardian brit napilap.

A 40 éves Brian Regan az amerikai légierő kémműholdakat irányító osztályán dolgozott. A hatóságok 2001 augusztusában tartóztatták le a washingtoni Dulles repülőtéren, amikor a férfi egy Zürichbe induló gépre akart felszállni. Regannél olyan iratokat találtak, amelyek többek között amerikai műholdakról tartalmaztak bizalmas információkat. A férfi cipőtalpában elrejtve megtalálták a svájci iraki és kínai nagykövetségek címeit is.

A tárgyalás során kiderült, a férfi többek között azért akarta eladni a titkos információkat, mert tetemes - 117 ezer dolláros - hitelkártya-tartozást halmozott fel. Regan egyébként azt tervezte, hogy 13 millió dollárt kér Iraktól az adatokért.

Az ügyészség halálos ítélet kiszabását kérte a bíróságtól. A vád képviselője szerint a férfi ugyanis olyan információkat adott volna át, amelyek miatt veszélybe kerülhetett volna az iraki fegyvermentes zónában repülő amerikai és brit pilóták élete.

Regan ügyvédje szerint a halálos ítélet túlságosan is nagy büntetés lenne a férfi számára, mivel az információk átadása nem történt meg. Az ügyvéd emellett azzal próbált védekezni a tárgyalás során, hogy a vádlott egy teljesen ártalmatlan, már-már gyermeki személyiség, akivel semmilyen szuperhatalom nem kötött volna üzletet.

Ha Regant halálra ítélik, az elmúlt 50 évben ő lesz az első az Egyesült Államokban, akit kémkedés vádja miatt végeznek ki. Utoljára 1953-ban ítélték halálra a Rosenberg házaspárt a Szovjetuniónak átadott atomtitkok miatt.