3000 mérgezett sertést vágtak le Németországban

Türingiában háromezer sertést kellett levágni a napokban, mivel dioxinnal fertőzött takarmányból ettek. Az állatok egy Weimar környéki tenyésztelepről származnak, ahol körülbelül tízezer állatot tartottak, s a húsmintában a szokottnál magasabb dioxinértéket mértek.

Közel háromezer sertést kellett levágni a németországi Türingiában, mivel egy takarményelőállító üzem hibája miatt az állatok dioxinnal mérgezett tápanyagot fogyasztottak. A mérgezésért egy apoldai takarmányelőállító üzem a felelős, amely hetekig dioxinnal átitatódott takarmánnyal látott el állattenyésztőket és takarmánykeveréket előállító üzemeket. A szennyezett takarmányból jutott több német tartományba és Hollandiába is.

A mérgező anyag feltehetően egy szárító kemencében került a takarmányba. Apoldában kenyérmaradékot szárítottak, s dolgoztak fel őrölt takarmánynak. Felmerült annak gyanúja is, hogy az apoldai üzemben használt, esetleg mérgező anyagokat tartalmazó tűzifa volt a mérgezés oka.

A türingiai környezetvédelmi és geológiai intézet hamumaradványokat vizsgál, fa- és talajmintákat ellenőriz, hogy kiderítse az igazságot. A dioxinbotrány miatt állatfarmok tucatjait kellett bezárni, melyek közül néhány zárlatot időközben már feloldottak.

KAPCSOLÓDÓ CIKK