Önként feladta magát a hágai Törvényszéken Vojislav Seselj. A soviniszta párt vezetője ellen háborús bűnök miatt emeltek vádat.

Forrás: MTIFeladta magát a hágai Nemzetközi Törvényszéken Vojislav Seselj. A soviniszta Szerb Radikális Párt (SRS) elnökét az amszterdami Schiphol repülőtéren vette őrizetbe a holland rendőrség.

Seselj elutazása előtt azt mondta, Szerbiáért és az egész szerb népért küzd majd, és "győzni fog" - jelentette az MTI.

A következő napokban Seselj hivatalosan is megismerheti a vádpontokat. Az ultranacionalista politikus elleni vádiratot 2003. február 15-én írta alá Carla del Ponte, a hágai Törvényszék mellett működő Ügyészség Főügyésze.

Az Ügyészség szerint Seselj bűnrészes a horvát és bosnyák nemzetiségűek elüldözésében. A vádirat szerint az etnikai tisztogatás célja a szerb többségű területek kialakítása volt. A háborús bűnöket Seselj Horvátország és Bosznia területén követte el az Ügyészség szerint.

A vajdasági Herkóca (Hrtkovci) horvát nemzetiségű polgárok elüldözése és megfélemlítése miatt is vádat emelt Seselj ellen a hágai Ügyészség. Ez az első eset, hogy a Vajdaság területén elkövetett háború bűnökkel foglalkozik a Törvényszék.

Seselj vasárnap este Belgrád központi terén tartotta meg búcsúgyűlését, amelyen közel 10-15 ezer híve éltette. Seselj azt üzente támogatóinak, hogy kész megvédeni magát. Arra szólította őket, hogy ne adják fel a "szerb nacionalista célokat" - jelentette a BBC.

Az indulás előtti napon Seselj tüntetést szervezett Belgrádban. Híveitől és támogatóitól elbúcsúzva arra intette őket, hogy ne engedjék meg Radovan Karadzic és Ratko Mladic kiadatását. Karadzicot és Mladicot ellen a boszniai háborúban viselt szerepük miatt emelt vádat a hágai Ügyészség. A boszniai szerbek volt elnöke és a hadsereg parancsnoka nyolcadik éve vannak szökésben.

Kostunica elégedetlen

Elégedetlen a hágai Törvényszékkel és a Seselj elleni vádemeléssel Vojislav Kostunica. Jugoszlávia utolsó elnöke szerint nemrég "egy pillanatra" úgy tűnt, hogy Hágából nem érkezik több kiadatási kérelem, és a háborús bűnösök feletti ítélkezést meghagyják a nemzeti igazságszolgáltatásnak.

Kostunica szerint a Seselj elleni vádemelés jelzi, hogy a folyamat nem, hogy nem ért véget, hanem "csak most kezdődik" - jelentette a B92.

Kostunica szerint a hágai Törvényszékkel való együttműködés nem tartozik a prioritások közé. "Szerbia és Crna Gora állami szervei nem lehetnek a hágai Törvényszék kirendeltségei" - mondta Jugoszlávia utolsó elnöke.

Kostunica szerint nincs értelme megadásra szólítni a szökésben lévő háborús vezetőket.

Kostunica korábban is bírálta a hágai Törvényszéket. Szerinte az ENSZ BT által alapított intézmény elsősorban a szerbek és a szerb nemzet felett ítélkezik.