Hatalmas tüntetés volt a spanyol fővárosban a hétvégén. A résztvevők azt követelték, hogy nevezzék meg a felelősöket, akik tehetetlenül és felkészületlenül nézték ősszel az olajjal teli Prestige tanker süllyedését, és a természeti és gazdasági katasztrófa kiteljesedését.

Több százezer ember vonult fel vasárnap Madridban azt követelve, hogy a kormány találja meg a felelősöket amiatt, hogy a a Prestige tankhajó elsüllyedése gazdasági katasztrófát idézhetett elő Észak-Spanyolországban. A Prestige novemberben süllyedt el Galícia partjainál, a hajótestből több tízezer tonna olaj folyt a tengerbe, ami páratlan gazdasági- és természeti katasztrófát okozott a térségben.

A környezetvédők hevesen bírálták a spanyol hatóság eljárását a spanyol partoktól mintegy 250 km-re megsérült, majd kettétört oljaszállító hajó kapcsán: "Ahelyett, hogy a tankert a nyílt tengerre vontatták annak érdekében, hogy a saját felségterületükről eltávolítsák, pont az ellenkezőjét kellett volna tenni: a partközelbe vinni, hogy a széltől és a tenger erős hullámzásától megóvják." A környezetvédők szerint az olajat egy másik hajóra átszivattyúzva lényegesen kisebb károkkal kellett volna számolni.

A madridi rendőrség százezer emberről beszélt, a szervezők ennek többszörösét említették. “Senki nem vállalta a felelősséget, és a legsúlyosabb, hogy mind a mai napig nem alakult vizsgálóbizottság, amely elemezhetné a tanker süllyedése utáni mulasztásokat” - mondta José Luis Rodriguez Zapatero, szocialista képviselő, aki ugyancsak részt vett a demonstrációban.