Tony Blair brit kormányfő a parlament alsóházát próbálta meggyőzni, hogy támogassa a kormány Irakkal kapcsolatos politkáját. A képviselők szerdán szavaznak a kormányzati javaslatról, amely kimondja, hogy Szaddám Huszeinnek már csak egyetlen lehetősége maradt a leszerelésre. A BBC szerint politikai karrierjének legfontosabb beszédét tartó Blair közölte: a tétlenség csak egy később kirobbanó, sokkal véresebb konfliktushoz vezet.

A brit parlament alsóházában tartott beszédében Tony Blair brit kormányfő kijelentette, Szaddám Huszein iraki elnök egy újabb utolsó esélyt kapott arra, hogy eldöntse, valóban teljesíteni akarja-e a nemzetközi közösség követeléseit. Blair hozzátette: 100 százalékos együttműködést vár Iraktól, ennél kevesebbel nem éri be.

A kormányfő felhívta a figyelmet arra, hogy Szaddám Huszeinnek 12 éve volt arra, hogy önként leszerelje fegyvereit. Blair szerint már csak ezért sem lehet arról beszélni, hogy a kormány a "háborúba rohanna".

Blair a keményebb fellépést ért bírálatokra azt válaszolta, a tétlenség alááshatja az ENSZ tekintélyét. "A tétlenséggel csak azt lehet elérni, hogy a konfliktus később robban ki, és sokkal véresebb, pusztítóbb lesz" - tette hozzá miniszterelnök.

A kormányfő által tartott beszédnek különös fontosságot adott az, hogy a brit alsóházi képviselők szerdán szavaznak a kormányzat Irakkal kapcsolatos indítványáról - emlékeztetett a BBC, amely szerint ez volt Blair legfontosabb beszéde politikai pályafutása során.

A javaslat felhatalmazást adna a kormánynak arra, hogy az ENSZ keretein belül folytassa az Irak leszerelésére vonatkozó politikáját. Az indítvány kimondja azt is, hogy Szaddám Huszeinnek már csak egyetlen lehetősége maradt arra, hogy megszabaduljon tömegpusztító fegyvereitől. A 659 tagú alsóházból várhatóan legkevesebb 80 képviselő fog a kormány indítványa ellen szavazni - írja a BBC.

Hétfőn a brit kormány egyértelművé tette, hogy Szaddám Huszeinek mindössze két hete maradt arra, hogy megkezdje a leszerelést, ellenkező esetben katonai akció indul Bagdad ellen.

Nagy-Britannia az Egyesült Államokkal közösen egy új határozati javaslatot is készített az ENSZ számára. A brit külügyminiszter közlése szerint a testület várhatóan két héten belül fog dönteni a javaslatról. A britekkel és az amerikaiakkal egy időben Németország és Franciaország is készített egy határozattervezetet az ENSZ-nek, amely négy hónappal meghosszabbítaná a fegyverzetellenőrök mandátumát.