Amerikai hírszerzési források lehetségesnek tartják, hogy Irak vegyi vagy biológiai támadásokat tervez amerikai nagyvárosok ellen pilóta nélküli, műholdas helymeghatározó-rendszerrel ellátott távirányítású repülőgépekkel. A brit és a német sajtó ugyanakkor úgy tudja: a vegyi szerek szórására a régebbi cseh gyártmányú, L-29 Delfin típusú repülőgépeket szeretné Irak felhasználni.

Az amerikai hírszerzés szerint elképzelhető, hogy Irak vegyi vagy biológiai támadásokat tervez amerikai nagyvárosok ellen pilóta nélküli, műholdas helymeghatározó-rendszerrel ellátott távirányítású repülőgépekkel. Magas rangú amerikai tisztviselők attól tartanak, hogy ezek a távírányított gépek már az Egyesült Államokban vannak, vagy rövidesen ott lehetnek - de bizonyíték még nincs rá. Colin Powell amerikai külügyminiszter az ENSZ Biztonsági Tanácsában mondott február eleji beszéde során képet mutatott egy ilyen kis pilóta nélküli repülőgépről, és azt mondta, "bőséges bizonyíték" van arra, hogy Irak sok időt és erőfeszítést szentelt olyan szóróeszközök kifejlesztésére, amelyekkel e gépek felszerelhetők. "És az a kevés, amit Szaddám Huszein ezekről mondott nekünk, az nem az igazság volt" - tette hozzá.

A brit és a német sajtó ugyanakkor úgy tudja: a vegyi szerek szórására a cseh L-29 Delfin típusú repülőgépeket szeretné Irak felhasználni. Prágai szakértők szerint az egy, illetve kétszemélyes repülőgépek ilyen célra való felhasználása, illetve pilóta nélküli gépre való átalakítása aránylag egyszerűen megoldható feladat. A Delfineket esetleg távirányított bombaként is használni lehet - mondta egy szakember. Alapvető probléma azonban, hogy régebbi típusú és lényegében egyszerű gépekről van szó, amelyeket ma rendkívül nehéz lenne bármiféle hegyes-dombos vidéken bevetni. A gépeknek nagy tartályaik vannak, amelyek alkalmasak bármiféle anyag szórására. Egyes típusait Csehországban és másutt a mezőgazdaságban is használták például nagy felületek permetezésére, illetve tűzoltáskor. Irak a hatvanas években 78 darab L-29-es, majd a nyolcvanas években 91 darab L-39-es típusú delfineket vett, tehát még abban az időben, amikor a volt szocialista országok közeli szövetségese volt.