Időt adna Iraknak az orosz-német koalíció

Vlagyimir Putyin orosz elnök és Gerhard Schröder német kancellár szerdán este Moszkvában elutasította az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) elé a hét elején  beterjesztett - az Irak elleni háború előtt utat nyitó - határozat tervezetét és újabb erőfeszítéseket sürgetett az iraki válság békés rendezése érdekében.

A két vezető a Kremlben folytatott mintegy kétórás megbeszélésüket követően egyaránt kiállt a Franciaország, Németország és Oroszország által a BT-nek hétfőn beterjesztett memorandum mellett, amelynek értelmében legalább négy hónappal meghosszabbítanák az ENSZ iraki fegyverzetellenőreinek jelenlegi megbízatását.

Putyin hangsúlyozta: Oroszország elfogadhatatlannak tart egy olyan BT-határozatot, amely automatikusan megnyitja az utat az Irak elleni háború előtt. - Oroszország és Németország továbbra is a békés rendezéshez ragaszkodik. Álláspontunk szerint következetesen folytatni kell a válság békés rendezésének keresését, és törekedni kell arra, hogy Irak teljesítse az ENSZ által reá rótt kötelezettségeit - idézett az orosz elnök újságíróknak adott nyilatkozatából az ITAR-TASZSZ.

Putyin mindamellett úgy vélekedett, hogy az Irakra gyakorolt amerikai nyomás hasznos, mert együttműködésre kényszeríti Bagdadot a nemzetközi közösséggel. Hozzátette, hogy Schröderrel "természetesen" megvitatták az új biztonsági tanácsi határozat kérdését is. Konkrétumot nem említett, csak emlékeztetett ezzel összefüggésben a német-francia-orosz memorandumra, amelyet Kína is támogatásáról biztosított, és amely szerint nincs szükség új határozatra, hanem inkább a tavaly novemberben elfogadott 1441-es számú BT-határozat következetes megvalósítására kell törekedni. A memorandumot ellenjavaslatnak tekintik az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Spanyolország által benyújtott határozattervezettel szemben, amely megnyitná az utat Irak elleni katonai fellépés előtt.

Schröder elmondta: még mindig hisz abban, hogy az iraki válság békés eszközökkel rendezhető. "Nem akarok latolgatásokba bocsátkozni az esélyekről, de még mindig remélem és azt várom, hogy megtalálható a békés megoldás, feltéve, hogy a válságban érintett minden félnél megvan a jó indulat" - hangoztatta a német kancellár. Schröder még Moszkvába történt megérkezése után felszólította Irakot, hogy tegyen eleget az ENSZ minden követelésének, beleértve az iraki fegyverzetellenőrök vezetője, Hans Blix által a múlt héten megfogalmazott azon követelést is, hogy Bagdad március elsejéig kezdje meg al-Szamud-2-es rakétáinak megsemmisítését. Német és orosz részről korábban jelezték: arra számítanak, hogy Irak engedni fog a követelésnek.

Putyin a megbeszélésen arról is tájékoztatta Scrödert: Berlin kérésének eleget téve Moszkva engedélyezni fogja, hogy az Afganisztánba irányuló német katonai szállítmányokat orosz területen keresztül juttassák el a közép-ázsiai országba. Az erre vonatkozó megállapodás részletei még kidolgozásra várnak, de az elvi döntés már megszületett - mondta Putyin, aki az orosz történelemben eddig példa nélkül álló döntésnek nevezte a tranzitszállítmányok áthaladásának engedélyezését.