Már 182 halottja van a koreai metrótűznek

A legújabb közlés szerint 182 ember halt meg a múlt heti dél-koreai metrótűzben. A mentők szerint a metró illetékesei olyan gyors munkára ösztönözték a takarítóbrigádokat, amely az emberi maradványok szétszóródásához, elveszéséhez vezetett, erre utal, hogy emberi végtagokat találtak szemeteszsákokban.

Dél-Koreában a korábban közölt 133-ról 180 fölé emelkedett a nyolc nappal ezelőtti metrómerényletben elhunytak száma. Tegu város földalatti vasútjában múlt kedden állítólag öngyilkossági szándékkal okozott pusztító tüzet egy 56 éves, valószínűleg elmebeteg férfi.

Azóta is tart a takarítás és a helyreállítás a városközpontban lévő metróállomáson. Szerdán hatalmas felháborodást keltett, hogy szemétgyűjtő zsákokban emberi maradványokat találtak olyan mentőegységek, amelyek nem tudtak beletörődni a korábbi, 133 halottról szóló veszteséglista végleges jellegébe és főként hitelességébe.

A mentőegységek egyes tagjai szerint a metró illetékesei olyan gyors munkára ösztönözték a takarítóbrigádokat, amely az emberi maradványok szétszóródásához, elveszéséhez vezetett, ily módon erősen rontva az azonosíthatóság esélyeit. Az elkeseredett családtagok tucatjával vonultak ismét a helyszínre, majd tüntetést rendeztek, amelynek során a város polgármesterének lemondását is követelték.

A hatóságok módosították a két szerelvényben bennégett áldozatok számát: az új hivatalos közlés szerint 182, más adatok szerint 189 ember pusztult el a pokollá változott metrószakaszon. Az eltűntek listáján még mindig több mint 300 ember szerepel, bár - mint közölték - többen közülük a még mindig nem azonosított halálos áldozatok csoportjába tartozhatnak.

A hatóságok közben folytatják a vizsgálatot annak kiderítésére, hogy miért járt a valószínűleg elmebeteg gyújtogató akciója ennyire tragikus következményekkel. Folyik a metró letartóztatott hét alkalmazottjának a kihallgatása. Továbbra is van olyan gyanú, hogy súlyos mulasztásokat követtek el, sőt amikor megtörtént a baj, az egyik metrószerelvény vezetője nem értesítette a rendőrséget, később pedig megpróbálta eltussolni az általa elkövetett hibákat.

KAPCSOLÓDÓ CIKK