Gyilkosság készült Djindjic ellen

A nyomozás eddigi eredményei arra utalnak, hogy mégis merényletkísérlet volt az a közúti baleset, amely pénteken történt Belgrádban a Zoran Djindjic szerb kormányfőt szállító gépkocsioszloppal - jelentette szerda este a belgrádi tömegtájékoztatás.

A főváros Új Belgrád negyedében péntek reggel egy osztrákilletőségű kisteherautó belerohant az autókonvojba, s majdnem összeütközött a kormányfőt szállító gépkocsival. Djindjic sofőrje az utolsó pillanatban elrántotta a kormányt, s elkerülte az ütközést.

A rendőrség azonnal elfogta a teherautó vezetőjét, akiről kiderült, hogy a hírhedt surcini klán külföldön bujkáló vezetőjének, Ljubisa Buhának a jó barátja. A bíróság vasárnap nyolcnapos előzetes letartóztatásba helyezte a sofőrt, Dejan Milenkovicot, de nem merényletkísérlet gyanújával, hanem gépkocsi lopás és okirat-hamisítás miatt. Az állítólagos merénylőt azonban - ügyvédje panaszára - már hétfőn szabadlábra helyezték arra hivatkozva, hogy nincs jogalap a fogva tartásra, s a fuvarozónak folytatnia kell munkáját, hogy eltartsa családját.

Az általában jól értesült Beta hírügynökség szerda este jelentette, hogy az nyomozás eddigi eredményei mégis arra utalnak, hogy merénylet készült Djindjic ellen. A rendőrség egy "nagyobb teherbírású" teherautóra bukkant, amely Milenkovic furgonjával együtt valószínűleg részt vett a közúti balesetnek álcázott merényletkísérletben. A Studio B belgrádi televízió szerint aznap három helyről kísérték figyelemmel a kormányfő útját, és a merényletkísérletben részt vevő másik teherautó is osztrák illetőségű volt, előző héten ugyanott vették, ahol Milenkovic furgonját.

A rendőrség egyébiránt újra körözteti Milenkovicot, de egyelőre nem találja. Ügyvédje, Miodrag Gligorijevic szerint védence nem bujkál, de elzárkózik attól, hogy ismét kihallgassa a rendőrség, s csak bírósági idézésnek hajlandó engedelmeskedni.

Vladan Batic szerb igazságügyi miniszter rendkívüli sajtótájékoztatóján azt hangoztatta: az említett eset is azt bizonyítja, hogy a szerbiai igazságszolgáltatás még mindig nem független, ezért mihamarabb át kell világítani a bírói hatalmi ágat, hogy megtisztítsák a milosevici múltban kompromittálódott személyektől.