A legfelsőbb szlovén bíróság szerdán jóváhagyta az egykori Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) volt alvezére, Fatmir Limaj kiadatását.

Limajt a volt Jugoszláviában elkövetett háborús bűnöketvizsgáló Nemzetközi Törvényszék körözésére vették őrizetbe a múlt héten Szlovéniában. A Hágában székelő testület azzal vádolja a 32 éves koszovói albán Limajt, valamint három társát, Haradin Balajt, Isak Musliut és Agim Murtezit, hogy 1998 nyarán legalább 23 koszovói szerbet és albánt kínoztak és gyilkoltak meg egy Glogovac melletti fogolytáborban.

Az ügyvédnek tanult alvezért - akinek beceneve az UCK-ban Acél volt - az olasz és az osztrák határ menti Kranjska Gora környékén tartóztatták le, Ljubljanától 80 kilométernyire északnyugatra, miközben éppen sítúrára igyekezett. Limaj tagja a többnemzetiségű koszovói parlamentnek a Hasim Thaqi vezette Koszovói Demokrata Párt (PDK) alelnökeként, és vezeti e párt parlamenti frakcióját.

Fatmir Limaj maga is kérte, hogy adják ki Hágának, mert nem tartja magát bűnösnek, tagadja a vádakat, és tisztázni kívánja magát azok alól. Átadására azt követően kerülhet sor, hogy a szlovén igazságügyi tárca és a rendőrség rendezték a kiadatás részletkérdéseit.