541 méter magas torony épül a WTC helyén

Két alacsonyabb szögletes és egy 541 méter magas torony épül a 2001. szeptember 11-én terroristák által lerombolt New York-i World Trade Center ikertornyainak helyén. A győztes terv a német származású, Amerikában élő Daniel Libeskind munkája. Az építkezés legkorábban 2005-ben kezdődhet meg.

Háromtornyú építmény kerül a 2001. szeptember 11-i New Yorkot ért terrortámadásban lerombolt World Trade Center helyére - írja a BBC. Az építmény legmagasabb tornya 541 méteres lesz, melynek tetejére kertet építenek (a WTC legmagasabb tornya 411 méter magas volt). Az épületegyüttes a korábban Berlinben, jelenleg pedig amerikában élő Daniel Libeskind tervei alapján készül majd. Az épület részletes terveit ez év végén dolgozzák ki, így az építkezések legkorábban 2005-ben kezdődhetnek meg.

A WTC ikertotnyainak helyére megálmodott épületek versenyében - a többek között a berlini zsidó múzeum épületét is tervező - Libeskind munkája a New Yorkban élő Rafael Vinoly és Frederic Schwartz tervét előzte meg. Vinoly és Schwartz két hatalmas fémszerkezetet tervezett a WTC helyére. Libeskind tervét támogatta George Pataki New York-i kormányzó és a város polgármestere, Michale Bloomberg is. A pályázat győztesének nevét helyi idő szerint csütörtökön 11 órakor hirdetik ki.

KAPCSOLÓDÓ CIKK