Hamis euróval próbálkozott egy lengyel pap

Lengyelországban őrizetbe vettek egy 39 éves katolikus papot és valószínű tettestársát, egy nőt, akivel együtt hamis eurót próbált forgalomba hozni.

A pap a kis-lengyelországi Proszowicéban akart beváltani hamis 50 eurós bankjegyeket, de lebukott. Társaságában volt egy nő is, akinek a táskájában szintén hamis euróbankjegyeket találtak; a rendőrség őt is őrizetbe vette.

A két személynél, illetve a nő lakásán a rendőrség összesen 70 darab 50 és 20 eurós bankjegyet talált. A pap, aki egy olaszországi plébánián dolgozik, és Rómában bioetikát tanul, beismerte, hogy hamis pénzt próbált forgalomba hozni - közölte a krakkói ügyészség. 10 ezer zloty óvadék ellenében, az ország elhagyásának tilalma mellett szabadon engedték.

Két hete jelentette a lengyel rendőrség, hogy a német rendőrséggel együttműködve felszámolta az első euróhamisító bandát, amely egy Varsó közeli településen pénzhamisító nyomdát működtetett, és nagy tételben gyártott hamis bankókat.

Lengyelországban pénzhamisításért, illetve hamis pénz forgalomba hozataláért 10 évig terjedő szabadságvesztés szabható ki.