Ötmilliárdos új önkormányzati EU-alap

A kormány az Európa-terv részeként ötmilliárd forintos kerettel önkormányzati  alapot hoz létre, amely segít abban, hogy a települések könnyebben és eredményesebben juthassanak uniós pénzügyi forrásokhoz - közölte Medgyessy Péter miniszterelnök csütörtökön Budapesten, az Önkormányzati EU-csúcs elnevezésű rendezvényen.

Forrás: ORIGO
Fotó: Barakonyi Szabolcs

Az eseményen jelen volt Romano Prodi, az Európai Bizottság elnöke, a kormány több tagja, valamint mintegy háromezer település polgármestere. A kormányfő kitért arra is: javasolni fogja a parlamentnek, hogy a három ciklust végigszolgált polgármesterek kedvezményesen mehessenek nyugdíjba.

A miniszterelnök utalt arra, hogy az ország összes települése jelenti a modern és erős köztársaság alapját. Medgyessy arra kérte a polgármestereket: segítsenek abban, hogy a lakosság minél nagyobb számban vegyen részt az EU-csatlakozásról szóló április 12-i népszavazáson. "Valamennyiünk közös felelőssége, hogy felkészült, tudatos polgárok hozzanak döntést maguk és gyermekeik sorsáról" - tette hozzá.

A kormányfő közölte: hisz abban, hogy a magyar választók megadják neki a felhatalmazást a csatlakozási szerződés április 16-i athéni aláírására. Úgy fogalmazott, nemcsak Magyarország megy Európába, hanem Európát haza is kell hozni ahhoz, hogy érdemes legyen itthon maradni.

A miniszterelnök fontosnak tartotta megjegyezni, hogy az ország nem egyenlő a fővárossal. "Budapesten az egy főre jutó nemzeti jövedelem már valamivel az európai átlag felett van, de Szabolcsban ez a szám az európai átlagnak csupán egynegyede, Borsodban és Békésben pedig egyharmada" - hívta fel a figyelmet Medgyessy Péter. Hozzátette: éppen ezért szükséges belépni az unióba, hogy ezek a nagy különbségek megszűnjenek.

A miniszterelnök szerint a köztársaság az erős helyi közösségekről is szól, az összetartozás érzéséről, az egymás iránti felelősségről, az emberségről a rászorultak felé. Mint mondta, ez tartja össze a kisebb közösségeket a vidék Magyarországán.

A kormányfő a modern köztársaság alapjának tekinti azt is, hogy az emberek életét leginkább érintő döntések helyben szülessenek. "Decentralizált, modern önkormányzatiságban hiszünk, ezért folytatjuk a túlzottan központosított kormányzati hatalom ésszerű lebontását" - közölte Medgyessy Péter. Hozzátette: meg akarja állítani, hogy az önkormányzatok napi kiadásaik fedezésére éljék fel vagyonukat.

Kitért arra, hogy a decentralizáció eredményesen csak a kistérségek együttműködésével és regionális önkormányzatok létrehozásával valósítható meg. "Valódi felelősséggel és ehhez rendelt pénzeszközökkel fogjuk rövidesen megteremteni a regionális önkormányzatokat" - mondta.

Forrás: ORIGO
Romano Prodi

Utalt arra, hogy az ötmilliárd forintos kerettel létrehozni tervezett önkormányzati alap már közös, európai pénzből létesül, emellett pedig további uniós források nyílhatnak meg a csatornahálózat kiépítésére és korszerűsítésére, a megfelelő minőségű ivóvízellátásra, a hulladékgazdálkodás fejlesztésére.

Elmondta azt is Medgyessy Péter, hogy európai pénzből és a magyar állam hozzájárulásából nyerhetnek forrásokat új utak építésére, a közlekedési infrastruktúra fejlesztésére, a mezőgazdasági termelés korszerűsítésére az önkormányzatok.

Romano Prodi a szabadságot, a szolidaritást és a kisebbségek védelmét nevezte a közös Európa legfontosabb értékeinek a rendezvényen. A politikus szerint a bővülő Európa stabilitást biztosít a kontinens országainak. Úgy látja, hogy Magyarország kulturális és tudományos értékekkel gazdagíthatja a közös Európát.

Forrás: ORIGO

Prodi közölte: a tárgyalások lezárulta után az ország lakosságán és az önkormányzati vezetőkön is múlik, hogyan csatlakozik Magyarország az Európai Unióhoz. Az unió bővítését a demokrácia ünnepének nevezve kitért arra, hogy 2010-ig meg kell valósítani a fejlettebb egységes Európát, amiben Magyarországnak is nagy szerepe lesz.

Kovács László külügyminiszter elmondta: a polgármestereknek is hozzá kell járulniuk ahhoz, hogy az EU-csatlakozással kapcsolatban megfogalmazódó valótlan állításokat érvekkel sikerüljön cáfolni. "A csatlakozást követő két és fél év alatt Magyarország összesen 350 milliárd forinttal kap több támogatást az EU-tól, mint amennyit a brüsszeli közös kasszába be kell majd fizetnie" - közölte.

A külügyminiszter kitért arra, hogy Magyarországon még be kell fejezni az uniós támogatások befogadását koordináló intézmények kiépítését, valamint a jogrendszer átalakítását. A diplomácia irányítója szerint az EU jelenti a felzárkózás egyetlen igazi esélyét Magyarország számára. "Magyarország gazdasági teljesítménye jelenleg kicsit több, mint az EU-átlag fele, de a tagsággal ledolgozhatjuk a hátrányt" - mondta a külügyminiszter. Megjegyezte azt is, hogy Magyarország a csatlakozás után nettó kedvezményezett pénzügyi helyzetbe kerül.

Kovács szólt arról is, hogy hátránnyal nem jár az EU-csatlakozás, bár nehézségek, átmeneti gondok lesznek, illetve a jelenleginél nagyobb teljesítménykényszer jelentkezik.

A rendezvényen Romano Prodi átadta az Európai Bizottság ajándékát, az EU zászlaját a magyar településeknek. A zászlót a legidősebb magyar polgármester, a 75 éves Gyarmathy Kálmán Bocskaikertről és a legfiatalabb, a 20 éves Kollarits Kornél Pusztacsóról vette át. Magyarország ajándékát, a főváros XIII. kerületi Gárdonyi Géza Általános Iskola egyik osztálya két tanulójának rajzát Medgyessy Péter nyújtotta át Romano Prodinak.

KAPCSOLÓDÓ CIKK