Romano Prodi, az Európai Bizottság elnöke szerint minden állampolgárnak "igent" kell válaszolnia a népszavazáson feltett kérdésre. Az EU kormányát vezető olasz politikus egynapos kampánylátogatáson járt Magyarországon, és tárgyalt Medgyessy Péter miniszterelnökkel is.

Az Európai Bizottság olasz elnöke, Romano Prodi egy magyar szó megtanulásával is készült magyarországi látogatására. A Medgyessy Péterrel folytatott tárgyalása után tartott közös sajtótájékoztatón angolul beszélt ugyan, de magyarul mondta, hogy "igen" legyen a válasza mindenkinek a csatlakozásra.

Prodi szerint az EU-tagállamok részéről semmi akadálya nem lehet annak, hogy a csatlakozók 2004. május 1-jén belépjenek a közösségbe. Ezt arra a kérdésre válaszolta, hogy tartani lehet-e a franciák elutasításától, akik kifogásolták a tagjelöltek nemzetközi állásfoglalását Irak ügyében.

A Bizottság elnöke azt mondta, hogy ha 45 év kellett a közös valuta bevezetéséhez, akkor azt sem lehet elvárni, hogy a közös külpolitika egy-két év alatt kialakuljon. Szerinte egyébként erősíteni kell a Unió kapcsolatai Amerikával, de közös álláspont alapján.

Medgyessy Péter miniszterelnök elmondta, hogy közös ebédjüket a Bizottság elnökével mákos rétes zárta, ezzel is jelezve, hogy az EU-ban a tévhitek ellenére lehet mákot enni. A sajtótájékoztató végére hagyták a tokaji aszút, ezzel a kamerák előtt koccintottak. A kormányfő elsősorban arról beszélt, hogy az EU nem csak gazdasági és pénzügyi, hanem emelett szociális és kulturális közösség is.

Medgyessy elmondta, hogy a magyar kormány kommunikációs kampányt kezd az EU jelenlegi tagállamaiban, hogy bővítés mellett szóló érvekkel segítsék elő a csatlakozási szerződés ratifikációját.