Török és amerikai tisztségviselők csütörtökön megállapodásra jutottak a katonai együttműködésről. Ez lehetővé teszi, hogy Törökország megnyissa katonai bázisait egy amerikaiak által vezetett esetleges Irak-ellenes háborúhoz. 

Török és amerikai tisztségviselők csütörtökön megállapodásra jutottak a katonai együttműködésről. Ez lehetővé teszi, hogy Törökország megnyissa katonai bázisait egy amerikaiak által vezetett esetleges Irak-ellenes háború számára. Ezt Vecdi Gönül török védelmi miniszter jelentette be az Anadolu Ajansi hírügynökség szerint.

"Elkészült a megállapodás a katonai kérdésekről. Már csak arról tárgyalunk, milyen szinten történjen az aláírás" - mondta Gönül védelmi miniszter a Reuters hírügynökségnek a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) parlamenti képviselőivel tartandó találkozója előtt.

Az ankarai törvényhozás csütörtökön szavaz a katonai létesítmények csaknem 62 ezer amerikai katona előtti megnyitására vonatkozó indítványról azt követően, hogy az Egyesült Államok és NATO-szövetségese, Törökország hetek óta tárgyalt a katonai együttműködésről és az ankarai támogatás viszonzásaként igényelt több milliárd dolláros segélycsomagról. Az egyezség nyélbe ütése után Washington nagyobb biztonsággal számíthat a javaslat sima elfogadására.

A NATO-tagok vasárnap jutottak egyezségre Törökország védelméről. A megállapodás 18 aláírója azzal a kitéttel egyezett bele katonai egységek és eszközök Törökországba telepítésébe, hogy azok csak védelmi célokat szolgálhatnak. Franciaország nem írta alá az egyezséget, mivel 1966 óta nem vesz részt a védelmi tervező bizottság ülésén.