Ciprus március 10-ig kapott időt az újraegyesülésre

Március 10-ig adott időt az ENSZ a ciprusi görög és török közösség vezetőinek, hogy megállapodjanak a közel harminc éve megosztott sziget újraegyesítéséről. Az ENSZ azért hosszabbította meg az eredetileg február 28-ig szóló határidőt, mert a Ciprus görögök lakta részén két hete tartott választások után még nem tárgyalt a kérdésről Rauf Denktas török és Tászosz Papadopulosz görög vezető. Amennyiben nem születik megállapodás, az EU várhatóan csak a sziget görögök lakta részét veszi fel tagjai közé.

Kofi Annan ENSZ-főtitkár pénteken bejelentette, hogy a ciprusi görög és török közösség vezetői február 28. helyett március 10-én nyilatkoznak végérvényesen arról, elfogadják-e a Ciprus újraegyesítését célzó ENSZ-béketervet és megtartják-e a megállapodás sorsáról döntő népszavazást. A világszervezet eredetileg február 28-ban jelölte meg azt a határidőt, ameddig a ciprusi vezetőknek döntést kell hozniuk a svájci mintára kialakítandó konföderáció tervről.

A majdnem harmincéves konfliktust lezáró megállapodás annál is sürgetőbb lenne, mert egyezség nélkül az Európai Unió várhatóan csak Ciprus görögök lakta részét veszi fel tagjai közé április 16-án. A határidő lejártának közeledtével Kofi Annan újabb erőfeszítést tett, hogy kimozdítsa a holtpontról a tárgyalásokat. Ankara és Athén felkeresése után szerdától Nicosiában tárgyalt Tászosz Papadopulosz megválasztott ciprusi görög elnökkel és Rauf Denktas ciprusi török vezetővel, de a pénteken véget ért háromoldalú megbeszéléseken mindössze annyit tudott elérni, hogy a két politikus elfogadta az új határidőt.

Papadopulosz és Denktas a pénteki tárgyaláson egyaránt arról tájékoztatta Annant, hogy elfogadják a javaslatot és március 10-én Hágában adják meg a végleges választ a tavaly év végén előterjesztett, azóta már háromszor is módosított ENSZ-béketervre. Ha létrejönne az egyezség március 10-én, úgy március 30-án népszavazást tartanak mindkét közösségben. Amennyiben a választók is jóváhagyják a béketervet, akkor Ciprus újraegyesített országként csatlakozhatna az Európai Unióhoz.

Sok reményt egyik fél sem fűz a közeljövőhöz, áttörés nemigen várható. Denktas egyenesen úgy fogalmazott, hogy nem lenne korrekt és demokratikus megoldás népszavazást rendezni az ENSZ béketervéről. A ciprusi törökök vezetője szerint képtelenség elvárni azt az emberektől, hogy megértsenek egy ilyen bonyolult tervet, amihez útmutatásra lenne szükségük a pártok, a parlament vagy a civil szervezetek részéről, márpedig a folyamatból éppen ezek a szervezetek kimaradnak.

A legfrissebb közvélemény-kutatási eredmények azonban arról tanúskodnak, hogy a ciprusi törökök többsége nem ért egyet Denktas álláspontjával. Egy pénteken közölt felmérés szerint a ciprusi törökök 59,6 százaléka támogatná az ENSZ béketervét, 33,8 százaléka pedig ellene szavazna, ha most vasárnap lenne a referendum.

Ciprus 1974 óta megosztott, miután Törökország hadserege megszállta a szigetország északi részét, válaszul a Görögországgal való egyesülést szorgalmazó szélsőséges görög politikusok fellépésére. A nemzetközi közösség Cipruson csak a görög rész államalakulatát ismeri el törvényesnek.

KAPCSOLÓDÓ CIKK