Gallup: erősen csökkent a csatlakozáspártiak aránya

A Gallup februári reprezentatív felmérése szerint a teljes lakosság 59 százaléka, a biztos szavazók 78 százaléka támogatja az uniós csatlakozást. A leginkább a 18-24 év közöttiek, a felsőfokú végzettségűek és a megyei jogú városokban élők támogatják a csatlakozást. Az alacsonyabb iskolai végzettségűek, a 40-49 éves korosztály, valamint a községekben és tanyákon élők között viszont az átlagnál alacsonyabb a csatlakozást támogatók aránya.

Ha most rendeznék a népszavazást, a teljes lakosság 59 százaléka támogatná a csatlakozást - derül ki a Gallup februári felméréséből. Magyarország EU-tagsága ellen 16 százalék szavazna, a többiek nem tudták vagy nem akarták megmondani, hogyan voksolnának. Jelenleg a biztos szavazók 78 százaléka támogatja a csatlakozást.

A tagság támogatóinak aránya 2002 szeptemberében volt a legmagasabb a teljes lakosság körében, 77 százalék. Az ellenzők aránya 2002 márciusában és áprilisában volt a legalacsonyabb, 6 százalék, utána 16 százalékra emelkedett. A bizonytalanok aránya mára ismét megnőtt - a támogatók rovására.

A 18-24 évesek és az érettségizettek 67 százaléka szavazna a tagság mellett, a felsőfokú végzettségűek 82 százaléka, a megyei jogú városokban élők 73 százaléka támogatja a csatlakozást. Az átlagosnál nagyobb arányban találhatók a tagságot ellenzők a szakmunkásképzőt végzettek, a 40-49 éves korosztály között és a községekben és tanyákon élők körében.

A Gallup februári, reprezentatív felmérése szerint a lakosság fele jó dolognak, 15 százaléka viszont rossznak tartja az uniós csatlakozást. Minden negyedik megkérdezett úgy vélte, hogy a tagság se nem jó, se nem rossz, és 11 százalék nem tudott vagy nem akart válaszolni a kérdésre.

Bár az európai uniós csatlakozással szimpatizálók még mindig többen vannak, mint a csatlakozást rossznak tartók, az uniós tagságot pozitívan értékelők aránya 2002 szeptembere óta 18 százalékponttal csökkent, azok aránya pedig, akik rossznak tartják a tagságot, megháromszorozódott, 5 százalékról 15 százalékra nőtt - írja felmérésében a Gallup.

A megkérdezettek 55 százaléka mondta, hogy biztosan részt venne egy holnap rendezendő uniós népszavazáson. A Gallup tapasztalatai szerint ugyanakkor nem biztos, hogy április 12-én ennyien valóban részt is vesznek a referendumon. Az átlagnál jóval nagyobb arányban mondják, hogy egészen biztosan részt vesznek a voksoláson a középfokú végzettségűek és a diplomások, a megyei jogú városokban, valamint a fővárosiak - olvasható a Gallup felmérésében.

A reprezentatív felmérés elkészítéséhez a Magyar Gallup Intézet február 6. és 13. között az ország 67 településén 1009 felnőtt magyar állampolgárt kérdezett meg Magyarország EU-csatlakozásáról.

KAPCSOLÓDÓ CIKK