Hazahívják a magyarokat Irakból

Pénteken megkezdik a bagdadi magyar diplomáciai testület evakuálását. Az ötfős küldöttség mellett négy vámőr, és egy fegyverzetellenőr is tartózkodik Irakban - írja a Népszabadság. Más magyarok - például tudósítók - is vannak még Szaddam országában, amelyet a határlezárások miatt szárazföldön már szinte lehetetlen elhagyni.

Pénteken kezdik evakuálni a jelenleg öt magyar hivatalos kiküldöttet foglalkoztató bagdadi magyar követséget - tudta meg a Népszabadság. A diplomáciai státusban lévő egy nő és négy férfi mellett négy vámőr is dolgozik Szaddam országában, akik az ENSZ-embargó és az Olajért élelmiszert program ellenőrzésében vesznek részt. A lap úgy tudja, szintén Irakban tartózkodik Földi László őrnagy, mint az ENSZ fegyverzetellenőre.

Március elején egy másik magyar is Irakba utazna a tervek szerint. Pető Ákos, az Országos Atomenergia Hivatal főosztályvezetője a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség nukleáris ellenőrzési csoportjához csatlakozna, ám ezt kétségessé teszi a mostani helyzet. Ha Amerika az ENSZ jóváhagyása nélkül dönt a háború megindításáról, nem lehet tudni, hogy mi történik majd a szervezet Irakban tartózkodó ellenőreivel. A diplomatákon, a vámosokon és az ellenőrökön kívül van még más magyar állampolgár is Irakban, például tudósítók.

Az európai országok többsége már jóval korábban hazahívta Irakban szolgáló diplomatáit. A magyar külképviselet az utolsók között ürítik ki. A héten már a törökök is hazahívták munkatársaikat, és - Iránhoz hasonlóan - lezárták az Irakkal közös határukat. A lap szerint mostantól gyakorlatilag nem lehet szárazföldön elhagyni Irakot. Közben Ankara és Washington csütörtöki katonai megállapodása alapján megindultak a NATO hadiszállítmányai Törökországba - írja a Népszabadság.