Három halott az USA karacsi konzulátusát ért támadásban

Péntek délelőtt fegyveres támadás érte az Egyesült Államok karacsi konzulátusát. Három rendőr meghalt, heten pedig - köztük egy helyszínen tartózkodó civil - megsebesültek. Az egyik támadót őrizetbe vették, azt egyelőre nem lehet tudni, hogy hányan vettek részt a támadásban.

Ismeretlen támadók csupán néhány méterről, egy füves-bokros területről automata fegyverekből tüzet nyitottak az épülethez  tartozó rendőrposztra, majd megpróbáltak motorkerékpáron elmenekülni. Az egyik támadót a helyszínen tartózkodó katonák elfogták. Az AFP információi szerint a lövöldözés akkor kezdődött, amikor az őrök igazoltatni akarták az egyik támadót. A letartóztatott férfinál a rendőrök több pisztolyt és automata fegyvert, illetve nagy mennyiségű lőszert találtak.

Külföldi sebesültje nincs a támadásnak, a konzulátus alkalmazottait nem érte lövés.  A pénteki lövöldözés után a forgalmat lezárták, és az esetleges autórobbantásos merénylet elleni elővigyázatosságból barikádokat emeltek az autók és az épület közé. A konzulátus irodáit pedig várhatóan egy másik épületbe helyezik át.

A lövöldözés két nappal a Karacsiba tervezett Amerika- és háborúellenes tiltakozás előtt történt. A vasárnapi megmozdulásra - amelyet a "millió ember menetének" neveznek - a szervezők nagy tömegeket várnak - írja a BBC. A pénteki incidens miatt ezért várhatóan még jobban megerősítik az amerikai konzulátus védelmét.

Tavaly nyár óta szigorították a konzulátus védelmét, mert akkor robbantásos merényletet követtek el az épületnél, megölve 12 pakisztáni személyt és megsebesítve további 40 embert.

Pakisztán legnagyobb városa, Karacsi rendszeresen szélsőséges muzulmánok erőszakcselekményeinek a színtere, a célpont leggyakrabban az ország síita kisebbsége. A városban tavaly májusban 11 franciát és négy pakisztánit öltek meg egy szállodai terrortámadásban. Előzőleg elraboltak és filmfelvevő előtt gyilkoltak meg egy amerikai újságírót.

KAPCSOLÓDÓ CIKK