Óriási pedofilbotrány Portugáliában

Gyermekprostitúciós hálózatot lepleztek le Portugáliában. A nagyszabású pedofilhálózat felgöngyölítésére a kormány biztost nevezett ki, aki pénteken jelentette be, hogy vizsgálataik során több mint 100 esetet tártak fel. Őrizetbe vettek médiasztárokat, orvosokat és egy árvaház alkalmazottait, de sajtóértesülések szerint politikusok, diplomaták, művészek és újságírók is tagjai voltak a hálózatnak.

 

Letartóztatták február elején Portugália leghíresebb televíziós műsorvezetőjét, Carlos Cruzt azzal a gyanúval, hogy részese volt annak a pedofilhálózatnak, amely 20 évvel ezelőtt több árvaházból összesen több száz fiúgyermeket zaklatott szexuálisan. Őrizetbe vettek egy gyermekorvost és egy ügyvédet is, illetve a Casa Pia egyik alkalmazottját, aki a vád szerint maga is erőszakolt meg gyermekeket, illetve részt vett a kényszerprostituáltakból álló hálózat szervezésében.

A helyi média novemberben robbantotta ki a botrányt, említést téve pedofíliagyanús esetekről, illetve egy gyermekprostitúciós hálózat feltételezett működéséről. A portugál kabinet kormánybiztost nevezett ki az ügyben, és szakértői csoportot menesztett az otthonba, hogy hallgassák meg a gyermekeket a történtekről. A csoport vezetője, Pedro Strecht pénteken jelentette be, hogy vizsgálataik során több mint 100 esetet tártak fel. Ezek egy része még a hetvenes években történt, de akkor kiskorú áldozataik ma is a 4 ezer gyermeknek otthont adó Casa Pia árvaházhálózat lisszaboni intézetében élnek.

Sajtóértesülések szerint politikusok, diplomaták, művészek és újságírók is tagjai voltak a hálózatnak, amely 1982-től működött aktívan. Cruz a portugálok szemében fogalomnak számít, ő volt a központi alakja az euró helyi bevezetését megelőző kampánynak, és szerepet játszott abban is, hogy Portugália sikerrel pályázott a jövő évi labdarúgó Európa-bajnokság rendezésére.

Portugália volt állandó UNESCO-nagykövete, Jorge Ritte tagadta, hogy részt vett volna bármiféle összejövetelen a letartóztatott médiasztárral együtt. A sértettek közül többen is azt állították, hogy a pedofil szeánszokra a Lisszabon melletti diplomáciai rezidencián, Cascaisban került sor - jegyezte meg az EFE hírügynökség. A nagyszabású pedofíliabotránnyal kapcsolatban vádat emeltek két brit állampolgár, köztük egy angoltanár ellen is.

KAPCSOLÓDÓ CIKK