Václav Klaus Csehország új államfője

Václav Klaus 61 éves volt kormányfőt, az ellenzéki Polgári Demokratikus Párt (ODS) tiszteletbeli elnökét választotta meg pénteken a cseh parlament az ország új köztársasági elnökévé.

A pénteki, immár harmadik elnökválasztás harmadik fordulójában Klaust 142 képviselő és szenátor támogatta, ami elegendő volt a győzelemhez. Ellenfelére, Jan Sokolra 124 honatya szavazott.

Václav Klaus
Václav Klaus
Václav Klaus politikai pályafutása
A 61 éves Václav Klaus, a pénteken megválasztott új cseh államfő, a rendszerváltás utáni cseh politikai élet egyik legfontosabb és meghatározó személyisége. Volt már pénzügyminiszter (1990-1992), kormányfő(1992-1998), képviselőházi elnök (1998-2002), s megalakulásától tavaly decemberig az ország egyik legerősebb pártját, a Polgári Demokratikus Pártot (ODS) is vezette. Államfővé választása 14 éves politikai karrierjének egyértelmű kicsúcsosodását jelenti, ahogy azt maga is kijelentette.

Klaus a február 2-án távozott Václav Havelt követi a prágai Hradzsinban, a cseh királyok és államfők hagyományos székhelyén, mint az 1993-ban megalakult, tehát éppen tízéves Csehország második elnöke. Ha viszont a csehszlovák elnököket is beszámítjuk, akkor Klaus a tizedik cseh államfő a Hradzsinban.

Prágai megfigyelők szerint Klaus sikerét a hárompárti kormánykoalíció, különösen a Cseh Szociáldemokrata Párt belső megosztottsága, valamint Cseh- és Morvaország Kommunista Pártjának támogatása tette lehetővé.

Vladimír Spidla kormányfő, aki az elsők között gratulált Klausnak, kijelentette: a kormánykoalíció jelöltjének sikertelensége ellenére sem tervezi, hogy benyújtaná lemondását pártelnöki vagy kormányelnöki tisztségéről. Ugyanakkor a választás tapasztalatait a koalíció és a szociáldemokraták részletesen elemezni fogják, s levonják a megfelelő következtetéseket.

KAPCSOLÓDÓ CIKK