Washingtont nem hatotta meg Irak bejelentése

Az amerikai védelmi minisztert nem hatotta meg Irak bejelentése, hogy megsemmisíti asz-Szamúd-2-es rakétáit. Az USA tovább folytatja haderejének növelését: B-2-es bombázók mellett a Nimitz anyahajót küldték a térségbe, amely már a hatodik repülőgép-hordózó az Öbölben. Az amerikaiak körében azonban 33 százalékosra eshet a háborúpártiak aránya, ha Irak végrehajtja megsemmisítési ígéretét. Eközben az ENSZ-ben folyik az új Irak-ellenes határozat melletti szavazatok gyűjtése, ám Oroszország bejelentette, hogy élni fog vétójogával a béke érdekében.

Az asz-Szamúd-2 rakéták esetleges megsemmisítése nem az együttműködés jele, Bagdad csak a nyomásnak engedett - vélte csütörtökön Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter. "Az irakiak semmit sem hajlandóak megtenni maguktól, de amikor növekszik a rájuk nehezedő nyomás, akkor azt mondják, na jó, valami keveset azért mégiscsak teszünk. Én nem látok semmiféle változást az irakiak magatartásában. Pontosan ez folyik immáron tíz éve. Csak ha valamilyen gonddal kell szembenézniük az ENSZ-ben, akkor dobják be az utolsó pillanatban a törölközőt" - tette hozzá a miniszter.

Irak erővel történő lefegyverzéséért újra síkra szállt az amerikai elnök is. A USA Today című napilapban pénteken megjelent interjújában George Bush kijelentette: ha Szaddám Huszein iraki elnöknek valaha is szándékában állt volna leszerelni tiltott fegyvereit, akkor már megtette volna. "Most majd mi lefegyverezzük!" - mondta. Az erről szóló döntés halogatása Bush szerint nagyobb áldozatokat követelne a jövőben.

Az újságban közzétett friss felmérés szerint a háború amerikai híveinek aránya 33 százalékra csökkenne, ha Szaddám Huszein megsemmisítené a vitatott al-Szamúd rakétákat. Ha viszont a diktátor megtagadná e követelés teljesítését, úgy az amerikaiak 71 százaléka helyeselné a katonai támadást.

A romló gazdasági helyzet Bush elnök népszerűségét is kikezdte. Az idézett közvélemény-kutatás adataiból kitűnik, hogy a következő elnökválasztáson a lakosságnak csupán 47 százaléka voksolna Bushra, 39 százalék inkább a demokrata jelöltre szavazna. (Az elnök tábora ezzel első ízben esett 50 százalék alá.) Decemberben a republikánus államfő még 51 százalékos támogatottságot élvezett, potenciális demokrata ellenlábasa 37 százalékával szemben. A megkérdezettek kétharmada gyengének minősítette az amerikai gazdasági konjunktúrát; ez tíz százalékkal több, mint tavaly decemberben. Ezzel párhuzamosan tíz százalékkal csökkent azoknak az aránya, akik derűlátóan ítélik meg a gazdaság kilátásait.

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK