Szombaton reggel Bagdadban az iraki hadsereg megkezdte négy, a nemzetközi egyezmények által tiltott rakéta megsemmisítését. Az amerikaiak szerint a leszerelésről szóló bejelentés csak a nyilvánosságnak szóló látszatintézkedés. Az USA szerint ugyanis ötven ilyen rakétája van még Szaddám Huszein hadseregének. Kína közben bejelentette, hogy tartja magát ahhoz az állásponthoz, hogy nincs szükség újabb ENSZ-határozatra, amíg a fegyverzetellenőrök folytatják iraki tevékenységüket.

Szombaton reggel Bagdadban az iraki hadsereg megkezdte több, a nemzetközi egyezmények által betiltott fegyverének megsemmisítését. Elsőként négy al-Szamud-II rakétát tesznek haszálhatatlanná iraki szakemberek az ENSZ fegyverzetellenőreinek jelenlétében.

Hans Blix, az ENSZ Irakban dolgozó fegyverzetellenőreinek vezetője jelentős eredmények minősítette a fegyverzet megsemmisítéséről szóló bejelenetést, szerinte ez a lépés fontos része lehet a későbbi nagyobb arányú leszerelésnek - jelentette a BBC.

Az amerikaiak és a britek ugyanakkor kétkedve fogadták a hírt. Az amerikai kormány az iraki bejelentésre reagálva azt közölte: Szaddám Huszein mindig az utolsó pillanatban szánja rá magát látszatlépésekre, és így próbálja megnyerni magának a világ közvéleményét. Az USA kormánya azt is kifogásolta, hogy csak négy rakétát szerelnek szét, ugyanakkor szerintük legalább 50 al-Szamuddal rendelkezik az iraki hadsereg.

Az ENSZ fegyverzetellenőrei korábban határidőt szabtak Iraknak a nemzetközi egyezmények alapján tiltott fegyverek megsemmisítésére. Irak csak az utolsó pilanatban lépett, a határidő éppen szombaton járt le.

Az 1991-es öbölháború után szigorú előírások határozták meg Iraknak, hogy milyen típusú és mennyiségű fegyverzettel rendelkezhet. Többek között megtiltották Huszeinnek, hogy 150 kilométernél nagyobb hatótávolságú rakétákat tartson hadrendben. A most megsemmisített al-Szamud-II rakéták azonban 183 kilométeres távolságból is célba találnak.