Több tízezres Amerika-ellenes tüntetések világszerte

Nagyszabású Amerika-ellenes megmozdulások voltak vasárnap az arab világban, s az Irak ellen tervezett amerikai katonai akció miatti felháborodás szinte mindenütt erőteljes muszlim vallási felbuzdulással keveredett. Mintegy hetvenezer ember vonult fel a pakisztáni Karacsiban, de rengetegen tüntettek Jemenben, Marokkóban és Indiában is.

Ne onts vért az olajért! Bush az emberiség valódi gyilkosa! A világ nemet mond a háborúra! - hirdették plakátjaikon egy esetleges iraki háború ellen tiltakozó felvonulók, akik közül sokan vallásos, elsősorban Allahot dicsőítő jelszavakat kiáltoztak a pakisztáni Karacsiban. A menetben többen Szaddám Huszein iraki elnököt ábrázoló posztert is a magasba emeltek, de feltűnt egy Oszama bin Ladent, az al-Kaida terrorszervezet vezérét ábrázoló plakát is.

A tiltakozó menetet, amely évek óta a legnagyobb Amerika-ellenes megmozdulás volt Pakisztánban, az ellenzéki konzervatív muszlim pártkoalíció szervezte. A pártszövetség a szomszédos Afganisztánban folytatott amerikai hadművelettel szembeni ellenérzést kihasználva az utóbbi időszakban jelentősen növelte népszerűségét Pakisztánban. A felkorbácsolt indulatokat meglovagolva az egyik szélsőséges muszlim szervezet vezetője az amerikai árucikkek bojkottjára szólította fel a résztvevőket.

Mintegy tízezren vonultak az utcára vasárnap a dél-indiai Haidarábádban is, elutasítva az iraki háború tervét. A menetben emberi jogi aktivistákon kívül írók és politikusok is részt vettek. A hatmilliós Haidarábád lakosságának csaknem fele muszlim vallású, és a szervezők szerint a tüntetés résztvevői így nyilvánították ki szolidaritásukat az iraki néppel.

A jemeni fővárosban Szanaaban mintegy húszezer diák vonult az utcára amerikai-ellenes jelszavakat kiáltozva. A "Halál Amerikára!" - jelszót skandáló diáksereg a szanaai egyetem épülete elől indulva az amerikai nagykövetség felé vette az irányt, később azonban letett arról, hogy az amerikai képviselet elé vonuljon. Egy diákvezető szerint a hatóságok azzal fenyegették meg a fiatalokat, hogy tüzet nyitnak rájuk, ha az amerikai külképviselet elé mennek.

Félszázezer ember tüntetett egy esetleges iraki háború ellen a marokkói Casablancában. A megmozdulás a jelentések szerint - ellentétben a karacsi, illetve szanaa tüntetéssel - viszonylag békés, szélsőséges vallási indulatoktól mentes légkörben zajlott. A tüntetők szolidaritásukat fejezték ki az iraki és a palesztin néppel, háborús bűnösnek nevezték George Bush amerikai elnököt, ám Szaddám Huszein iraki elnököt bármilyen módon személyében támogató megnyilvánulásnak nem volt jele.

Az iraki háború elleni tiltakozó menet volt vasárnap Japán több városában, köztük Hirosimában is. A háború ellenes jelszavak mellett a plakátokon feltűnt a "No DU!" felirat is, amivel a résztvevők a higított urániumot (depleted uranium) tartalmazó robbanógránátok alkalmazása ellen tiltakoztak. Az 1991-es első öbölháború idején Irak déli részén az amerikaiak használtak ilyen fegyvert, és egyes szakértők szerint az emiatt megemelkedett radioaktív sugárzás okozta a gyermekkori rákos megbetegedések, illetve a különböző születési  rendellenességek számának jelentős növekedését az érintett területen.

KAPCSOLÓDÓ CIKK