Valószínűleg már csak a háború kezdete után érkeznek meg Kuvaitba a most mozgósított páncélos hadosztályok. Washington folytatja a háborús előkészületeket, bár elképzelhető, hogy a kedvezőtlen törökországi szavazás miatt módosítja terveit.

Újabb 60 ezer katonát vezényelt az Öböl térségébe Washington. A mozgósított alakulatok között van az 1. páncélos hadosztály és az 1. lovassági hadosztály.

A katonák valószínűleg már csak a háború kezdete után érkeznek meg - jelentette a BBC.

Az Öböl térségébe vezénylet alakulatok egy része a tervek szerint nem venne részt a támadás első szakaszában. Másokat a törökországi szavazási fiaskó miatt irányítottak át Kuvaitba. A hétvégén az ankarai parlament nem hagyta jóvá, hogy Törökország területén átvonuljanak az amerikai katonák.

Az új erők megérkezése után az Egyesült Államok 310 ezer katonát állomásoztat majd Irak közelében. Jelenleg 250 ezer katonát mozgósítottak, közülük 215 ezer már megérkezett - jelentette a CNN.

Az 1. páncélos hadosztály főhadiszállása Wiesbadenben van. Az Abrams harckocsikkal és Bradley páncélosokkal felszerelt egységet 1991-ben, az Öböl-háborúban is bevetették.

Az texasi Fort Hoodban állomásozó 1. lovashadosztály szintén páncélosokkal van felszerelve.

Szaporodó légicsapások

A nagyszabású mozgósítást azután jelentették be, hogy az amerikai és a brit repülők Irak déli részét bombázták. Bagdad szerint a támadásnak 6 civil áldozata volt.

Megszaporodtak a légicsapások az elmúlt napokban az úgynevezett repülési tilalmi övezetekben.

Az Irak déli illetve északi része felett zavartalanul járőröző amerikai és brit vadászgépek már nem csupán légvédelmi létesítményeket támadtak. Csapást mértek azokra az indítóállványokra vagy katonai célokra, amelyek háborús esetén veszélyesek lehetnek a szárazföldi alakulatokra.