Podgorica szerint az újonnan megalakult szerb-montenegrói államközösség nagyköveteinek felét Montenegrónak kell adnia.

Dragisa Burzan montenegrói külügyminiszter az Antena M podgoricai rádiónak nyilatkozva állt elő a podgoricai igényekkel. Szerinte "logikus" lenne, ha Montenegró kapná meg a nagyköveti posztok felét, mivel az államközösség két tagköztársasága egyenlőségén és egyenjogúságán alapszik.

Burzan leszögezte: szó sem lehet arról, hogy a két köztársaság nem fele-fele arányban delegálja a nagyköveteket és más diplomáciai-konzulátusi tisztségviselők felét. A montenegrói külügyminiszter példaként említette, hogy amennyiben Szerbia adja a washingtoni nagykövetet, akkor montenegróinak kell lennie a brüsszeli diplomáciai külképviselet vezetőjének.

Szerbia-Montenegrónak két külügyminisztere lesz. Burzan marad a montenegrói külügyminiszter és az államközösség külügyi tárcájának vezetője várhatóan Goran Svilanovic leköszönő jugoszláv külügyminiszter lesz. A két főkülügyér közötti alárendeltségi kapcsolat nem világos, de már most látható, hogy nem lesz közöttük felhőtlen a viszony. Burzan az államközösség február 6-án történt megalakulása óta több olyan követelőző kijelentést tett, amelyekkel érzékeltette, hogy bele kíván szólni Svilanovic dolgába. Burzan szerint tárcája olyan diplomáciát kíván kiépíteni, amely három év múltán a független Montenegró szolgálatába tud állni.