Jobboldali professzorok kritikus EU-támogatása

Magyarként Európában, magyarként az Európai Unióban címmel az uniós csatlakozást támogató közleményt adott ki szerdán a Professzorok Batthyány Köre. A jobboldali tudósokat tömörítő szervezet felhívásában többször kritikusan említi az Európai Uniót és a kormány eredményeit a csatlakozási tárgyalásokon. Ennek ellenére a csatlakozást történelmi esélynek nevezi.

Magyarként Európában, magyarként az Európai Unióban címmel az uniós csatlakozást támogató közleményt adott ki a Professzorok Batthyány Köre. Bár a felhívás többször is kritikusan említi az Európai Unió szervezetét és politikáját, az uniós csatlakozást történelmi esélynek nevezi. "Sok évtizedes kényszerű kiszakítottság után visszatérhetünk Európába, a kereszténység, a kultúra és a civilizáció hazájába, ahová lélekben mindig tartoztunk. A belépéssel 1956-os szabadságharcunk és az 1990-ben elkezdett rendszerváltoztatásunk egyik legfőbb célját válthatjuk valóra" - áll a közleményben.

A Professzorok Batthyány Köre szerint a csatlakozás feltételei sokszor kicsinyes alkuk során alakultak ki. A kormány csatlakozási tárgyalások során elért eredményeit mérsékeltnek nevezik. A közlemény szerint azonban a kormánynak a jelenleginél többet kell tennie a csatlakozás káros következményeinek enyhítéséért. Kijelentik továbbá, hogy nem árt meghallgatni azoknak az érveit sem, akik szerint csak a magyar piac és föld kell az EU-nak. A közlemény írói ugyanakkor kijelentik: felül kell emelkednünk érzelmeinken és pillanatnyi érdekeinken, és hagyományainkra támaszkodva, bátran, a távlatokra figyelve, felelősen kell döntenünk.

A közlemény szerint a belépés esélyt jelent Magyarország számára, ugyanakkor az EU nem tökéletes szervezet, és mára Európát is megkísértette a javak habzsolása, a fogyasztás kultusza. Ennek ellenére a felhívás szerint Európában még mindig a kereszténység értékei, a demokrácia és a kultúra az uralkodó eszmék. A csatlakozás mellett szóló érvként említi a felhívás, hogy az az EU védelmezi a nemzeti művelődést és gazdaságot. "Az uniós tagság védelmet nyújthat a világgazdaság kíméletlen önzésével szemben" - olvasható a közleményben.