Kasza József, Szerbia miniszterelnök-helyettese - aki korábban Szabadka polgármestere volt - szerdán Pécsett Kovács Gyulával, a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Rt. vezérigazgatójával tárgyalt. Kasza látogatásának elsődleges célja a szabadkai Zsolnay-emlékek megmentésére indult tárgyalások felgyorsítása volt.

- Kasza Józseffel, aki korábban Szabadka polgármestere volt, régóta üzleti kapcsolatban állunk, korábban egy Zsolnay-szökőkutat készített a gyár a város részére - jelentette be Kovács Gyula vezérigazgató. Mint elmondta: Szabadkán jelentős számban található a szecesszió idejéből származó Zsolnay-emlék, ezek közül is minél előbb felújításra szorul a nagyon rossz állapotban lévő zsinagóga, valamint a Riacl-palota.

Amint a pénzügyi és egyéb feltételek megteremtődnek, megkezdődhetnek a munkák, első lépésként a két épület tetőszerkezetének felújítására kerül sor.

A vezérigazgató szerint a szabadkai megrendelés a pirogránit ágazat bevételének mintegy 15-20 százalékát teszi ki, 25-30 millió forintos bevételt jelent. Az ágazat ez évi tervezett bevétele 140-150 millió forint.

Kasza József elmondta: most nyílt alkalom arra, hogy a két épület felújítására sor kerüljön, a munkák elkezdéséhez megvan a pénzügyi fedezet. Emellett ezzel a lépéssel szeretnék elindítani a két ország közötti konkrét kapcsolatok kiépítését.