Izraeli hadművelet a Gázai övezetben

Izraeli helikopterek csütörtökön több rakétát lőttek ki a Gázai övezet északi részében palesztin célpontokra azt követően, hogy az izraeli Haifában egy öngyilkos hebroni palesztin merénylő felrobbantott egy buszt, és megölt 15 embert. Palesztin források szerint egy palesztin meghalt, öt megsebesült.

A haifai merénylet után azonnal összeült az izraeli biztonsági kabinet Ariel Saron kormányfő vezetésével, és tárgyalt a lehetséges válaszlépésekről. Az izraeli hadsereg csütörtök hajnalban megerősítette, hogy folyamatban van a térségben egy hadművelet.

A rakétatámadás mellett az izraeli haderő - palesztin tanúk szerint - mintegy ötven harckocsival és buldózerekkel is bevonult a Gázai övezetbe. A célpont Dzsabalija menekülttábor volt Gáza közelében. A táborban a szélsőséges palesztin Hamász tagjainak házait vették körül. A Gázai övezet északi részén megszüntették az áramellátást is.

Izraeli harckocsi mozgásokat jelentettek szerda éjjel a Jordán folyó nyugati partján fekvő palesztin területről, Ciszjordániából is. Az ottani művelet központja ezúttal Rámalláh városa.

KAPCSOLÓDÓ CIKK