Bush: Nincs szükség engedélyre a háborúhoz

George Bush amerikai elnök ismét megerősítette, hogy az ENSZ felhatalmazása nélkül is megindítja a háborút Irak ellen. "Ha a biztonságunkról van szó, nincs szükségünk senki engedélyére" - mondta Bush. Pénteken mutatja be újabb jelentését Hans Blix, az ENSZ fegyverellenőreinek vezetője, melyben valószínűleg bírálni fogja az iraki együttműködést. Bush azt is bejelentette: az ENSZ Biztonsági Tanácsa napokon belül szavazhat az USA új határozattervezetéről.

George Bush amerikai elnök bejelentése szerint az Egyesült Államok az ENSZ Biztonsági Tanácsában napokon belül szavazásra bocsátja az új határozattervezetet, bármilyen legyen is az esély az elfogadására, hadd lássa a világ, ki hol áll Irak ügyében. Az elnök csütörtök esti fehér házi sajtóértekezletén kijelentette: ideje, hogy a BT tagjai kiterítsék kártyáikat. "Azt akarjuk, mindenki mondja meg, hogyan vélekedik Szaddám Huszeinről, és az ENSZ Biztonsági Tanácsának hasznosságáról." Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Spanyolország által beterjesztett határozattervezet megállapítja, hogy Irak nem teljesítette a 1441. számú határozat követelményeit. Az elnök a tervezetről szólva letagadhatatlan ténynek nevezte, hogy Szaddám Huszein nem szerel le.

Ha a világ nem válaszol az iraki rezsim által jelentett fenyegetésre, és végső megoldásként sem hajlandó erőt alkalmazni, akkor a szabad nemzetek "óriási és elfogadhatatlan" kockázatot vállalnának. "Ha cselekedni kell, cselekedni fogunk, és ehhez valójában nincs szükségünk az ENSZ jóváhagyására. Ha biztonságunkról van szó, nincs szükségünk senki engedélyére" - mondta az amerikai elnök.

A világ Bush szerint az iraki fegyverzetellenőrök vezetőjétől pénteken egyetlen kérdésre vár választ: leszerelt-e Irak maradéktalanul és feltétel nélkül, ahogyan azt az 1441. számú határozat megköveteli, vagy pedig nem. Hans Blix, az iraki fegyverzetellenőrzést vezető szakember várható érveit mintegy előre elutasítva George Bush kijelentette, hogy Szaddám Huszein vásári mutatványt csinált néhány rakéta felszámolásából, miközben titokban elrendelte ugyanezeknek a rakétáknak a gyártását. Az iraki vezető vegyi és biológiai fegyvereket rejteget, megfélemlíti a tudósokat, és kikérdezésük előtt rejtett mikrofonnal szereli fel őket. A rezsim módszeresen és szándékosan dacol a világgal. Jelképes gesztusok nem elegendőek, csak a teljes leszerelés fogadható el - mondta Bush.

Kifejtette: Irak terroristákat pénzel, képez ki és fogad be. Olyan terroristákat, akik készségesen használnának tömegpusztító fegyvereket Amerika és más békeszerető országok ellen. Szaddám Huszein és fegyverei közvetlen fenyegetést jelentnek Amerikára és minden szabad nemzetre. A 2001. szeptember 11-i támadások megmutatták, mire képesek Amerika ellenségei négy repülőgéppel. Az Egyesült Államok nem fogja megvárni, hogy meglássa, mire képesek a terroristák vagy terrorista államok tömegpusztító fegyverekkel. "Nem fogjuk az amerikai népet az iraki diktátor kénye-kedvére kiszolgáltatni" - hangsúlyozta Bush.

Hans Blix, az ENSZ fegyverellenőreinek vezetője pénteken előterjeszti a Biztonsági Tanácsban nagy fontosságúnak tartott jelentését Irakról. Sajtóértesülések szerint Blix az iraki együttműködést bíráló jelentést készített, megjegyezve, hogy Szaddám Huszein elnök rendszeresen az utolsó percben teszi lehetővé eredmények felmutatását, a vészesen közelgő határidőket kihasználva.

KAPCSOLÓDÓ CIKK