A karintiai helyhatósági és polgármester-választások nagy nyertese az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ), míg az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) a vártnál kevesebbet veszített korábbi szavazataiból, de tartományi szinten a másodikról a harmadik helyre esett vissza.

Ausztriában november 24-én az FPÖ belső puccsa miatt tartottak előre hozott választásokat, s akkor a jobboldali FPÖ párt az 1999-ben elért mintegy 27 százalékról 10 százalékra esett vissza. Mintegy 10 napja Wolfgang Schüssel, a győztes Osztrák Néppárt (ÖVP) kancellárja újra az FPÖ-vel alakított koalíciót, s ennek nyomán mindkét kormánypárt népszerűsége csökkent. Ráadásul Karintiában Jörg Haider, az FPÖ volt elnöke az elöljáró, s a tartomány az FPÖ egyik fellegvárának számít.

Az SPÖ a szavazatok mintegy 70 százalékának összeszámlálása után 5 százalékkal, 45,7 százalékra növelte szavazatai számát. Az ÖVP a vártnál kevésbé sikeresen szerepelt, s a legutóbbi választásokhoz képest 1,8 százalékkal többet, 23,5 százalékot szerzett, míg az FPÖ 6,3 százalékot vesztett, s a korábbi 26,1 után most 19,8 százalékot kapott.

A tartományi székhelyen, Klagenfurtban a legnagyobb mértékben az SPÖ növelte szavazatai és mandátumai arányát; a polgármester-választáson második fordulót kell tartani az SPÖ és az ÖVP jelöltje között. A tartomány nagyobb városaiban és kerületi székhelyein ugyancsak előretört az SPÖ.

Az előző koalíció szétesése, az előre hozott választások és a kormányalakítás után a vasárnapi karintiai választások bizonyos mértékig politikai barométert jelentenek, a hangulat valós felmérésére azonban a következő hetekben a felső- és alsó-ausztriai tartományi parlamenti választások lesznek alkalmasak: E két tartományban is az FPÖ súlyos vereségét jósolják a közvélemény-kutató intézetek.