El Baradei szerint Észak-Korea Iraknál is jobban fenyegeti a világbékét

Észak-Korea részéről nagyobb veszély leselkedik a világ békéjére, mint iraki részről - véli Mohamed el-Baradei, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója. A szakember szerint veszélyes, hogy amíg Irakba be engedik a fegyverzetellenőröket, addig Észak-Koreából decemberben kiutasították őket.

A Bild am Sonntagnak adott interjút Mohammed el-Baradei, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója. El-Baradei az interjúban egyebek között kifejtette: mindkét esetben az atomfegyverek terjedése okoz aggodalmat. A különbség a két eset között az, hogy Irakban most magasan képzett szakemberek tudják ellenőrizni, vajon létezik-e új atomfegyver-program - bizonyítékok e pillanatban nincsenek -, míg Észak-Koreában nem, mivel decemberben a kelet-ázsiai országot el kellett hagyniuk az ellenőröknek.

El-Baradei szerint még néhány hónap munkára lenne szükség ahhoz, hogy bizton megállapíthassák: újrakezdte-e atomfegyver-programját Bagdad, vagy nem. A szakember a vasárnapi német lapnak adott interjújában továbbra is lehetségesnek tartotta Irak lefegyverzését békés úton, de ezért az iraki fél viseli a felelősséget. Bagdadnak a következő napokban és hetekben konkrét leszerelési lépéseket kell tennie, ha el akarja kerülni katonai erő alkalmazását.

El-Baradei egy másik német lapnak, a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitungnak adott interjúban feltárta, hogy titkosszolgálatok nem egyszer hamis, Irakra nézve terhelő adatokat tartalmazó dokumentumokat játszottak át az ENSZ fegyverellenőreinek. Az ilyen hamisítások egyike arról szólt, hogy Irak uránt próbál beszerezni az afrikai Nigerből. A NAÜ főigazgatója nem feltételezi, hogy szándékos megtévesztésről lenne szó, az anyagokat szállító országokat magukat is félrevezethették. El-Baradei nem volt hajlandó megnevezni a forrásokat, de bizonyos nyomok a vasárnapi német lap szerint Nagy-Britanniára és az Egyesült Államokra utalnak.

A titkosszolgálati információk hasznosak, de nem mindig pontosak. Számos esetben eloszlathattuk a szolgálatok aggodalmait. A Blair-dossziéban és az amerikai kormány prezentációiban voltak jelentések arról, hogy Irak egy korábbi nukleáris telepén új létesítményt épített fel. Most már tudjuk, hogy az egykori üzemeket nem használják nukleáris tevékenységre. Voltak olyan jelentések is, amelyek szerint alumínium csöveket importáltak urándúsításnál használatos centrifugákhoz. Nem találtuk annak bizonyítékát, hogy ezeket a csöveket centrifugákhoz szánták. Véleményünk szerint hagyományos rakétákhoz rendelték. Feltételezték, hogy Irak Nigerből próbált behozni uránt. Elemeztük a dokumentumokat, s arra a következtetésre jutottunk, hogy hamisak - közölte Mohammed el-Baradei a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitungban.

KAPCSOLÓDÓ CIKK