Szerbia: a hadsereg cáfolja Mladic védelmezését

A szerb-montenegrói hadsereg vezérkara vasárnap ismételten cáfolta, hogy a katonaság oltalmazná Ratko Mladicot, a háborús bűncselekmények elkövetésével vádolt volt boszniai szerb hadseregparancsnokot.

"A szerb-montenegrói hadsereg nem védelmezi sem Ratko Mladicot, sem más, háborús bűncselekmények elkövetésével vádolt személyt" - áll a vezérkar vasárnapi közleményében. A hadsereg arra reagált, hogy az elmúlt napokban Szerbia-Montenegróban ismét a figyelem középpontjába került a tábornok ügye.

Carla del Ponte, a hágai Nemzetközi Törvényszék főügyésze minapi brüsszeli látogatása alkalmával megismételte a korábban is sokszor hangoztatott állítását, amely szerint Mladicról mindenki tudja, hogy Szerbiában tartózkodik, a hadsereg bizonyos köreinek védelmét élvezi, csak éppen a politikai akarat hiányzik letartóztatásához.

Ratko Mladic 1999-ben

A kijelentés kapcsán Svetozar Marovic újdonsült szerb-montenegrói államfő a podgoricai IN televíziónak nyilatkozva azt mondta: kérdőre vonja a vezérkart, hogy mit tud azokról az információkról, miszerint "a katonaság egy része oltalmazza Mladicot, és ezzel lehetetlenné teszi elfogását". Marovic arra figyelmeztetett, hogy menesztené tisztségéből azt a hadseregparancsnokot, aki hazudni merne a polgári hatalomnak.

Dusan Mihajlovic szerb belügyminiszter a főügyész asszony kijelentésére reagálva leszögezte: nincs semminemű bizonyíték arra, hogy Mladic Szerbiában van. Több mint egy éve "se híre, se hamva" Mladicnak - mondta a belügyminiszter, aki szerint a tábornoknak nyoma veszett abban a pillanatban, amikor "az oltalmát ellátó egyes szerbiai struktúrák megvonták tőle a logisztikai támogatást".

A hágai törvényszék emberiesség elleni és háborús bűntettekkel, valamint népirtással vádolja Mladicot.

KAPCSOLÓDÓ CIKK