A törökkormánypárt vezetője, Recep Tayyip Erdogan földcsuszamlásszerű győzelmet aratott vasárnap a délkelet-anatóliai Siirt tartományban rendezett pótválasztáson, és ezzel megnyílt előtte az út a miniszterelnöki tisztség felé.

A jelenlegi kormányfő, Abdullah Gül, aki egyben Erdogan helyettese az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) élén, várhatólag már szerdán benyújtja lemondását, hogy átadja kormányfői posztját a párt elnökének - írta jelentésében az AP.

Forrás: ORIGO
Tayyip Erdogan

Az összes szavazat összeszámlálása után közzétett nem hivatalos eredmény szerint a konzervatív muzulmán AKP a szavazatok 84,7 százalékát szerezte meg. Erdoganon kívül az ellenzéki szociáldemokraták és két kis baloldali töredékpárt jelöltjei pályáztak a tartomány parlamenti mandátumaira.

Noha Erdogan pártja abszolút többséget szerzett a november 3-i előrehozott választásokon, a pártvezető akkor mégsem válhatott kormányfővé, mert egy bíróság korábban vallási izgatás vádjával négy és fél havi elzárásra ítélte. Emiatt nem indulhatott képviselőjelöltként. Az AKP kezdeményezésére azóta végrehajtott alkotmány- és törvénymódosítások azonban elhárították a jogi akadályt Erdogan kormányfői tisztségviselése elől.

Erdogan pártolja az Egyesült Államoknak azt a kérését, hogy egyes amerikai egységek török területről indulhassanak Irak ellen támadásra. (Az amerikaiak egy északi front megnyitásával tehermentesíteni akarják a déli irányból, Kuvaitból támadó fő erőiket.) Az AP elemzőkre hivatkozva azt írta: Erdogan első kormányfői lépéseinek egyike lehet, hogy eltávolítja a kormányból az amerikai csapatok befogadásának ellenzőit. Az azonban kérdéses, hogy a parlament - a minapi elutasítás után - mikor lesz hajlandó újra napirendjére tűzni ezt a kérdést.

Erdogan előlépése kormányfővé véget vethet a kormány működésében mutatkozó zavaroknak, bizonytalanságoknak, amelyeket az idézett elő, hogy noha a napi irányítás, ügyintézés Gül miniszterelnök teendője volt, általános meggyőződés szerint a kormánypárt elnöke, Erdogan irányította a kabinetet a háttérből.