Belgrád ellenzi a koszovói hatáskörök átadását

Belgrád veszélyes provokációnak tartja azt, hogy a koszovói ENSZ-igazgatás (UNMIK) átadja hatáskörei nagy részét a tartományi kormánynak. Nebojsa Covic szerb miniszterelnök-helyettes szerint az UNMIK Koszovó rejtett függetlenítéséhez asszisztál az intézkedéssel.

Michael Steiner, az UNMIK vezetője és Bajram Rexhepi koszovói kormányfő pénteken jelentette be, hogy a misszió az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatával összhangban az év végéig átruházza a tartományi kormányra hatáskörei nagy részét, egyebek mellett a gazdaságot, az egészségügyi és a közszolgálati szférát érintő jogosítványokat. A biztonságot, a kisebbségeket és külügyeket érintő kérdések továbbra is az UNMIK hatáskörében maradnak.

"A hatáskörök átruházásának módja a független állam megteremtését, illetve olyan új rendszer létrehozását szolgálja, amely merőben eltér Szerbia-Montenegró többi részétől" - közölte hétfőn Nebojsa Covic, a Belgrád koszovói politikájáért felelős szerb miniszterelnök-helyettes. Szerinte szándékos és veszélyes provokációról van szó, amely még jobban megingatja a térséget.

Gyakorlatilag a független Koszovó létrehozásának folyamata zajlik, a jogosítványok átadása Belgrád mellőzésével történik. Ehhez a koszovói szerbek nem fognak segédkezni - szögezte le Covic, aki szerint Steiner az idén távozik tisztségéből, s szemlátomást addig mindenáron eredményt akar felmutatni.

Steiner nemrég az UNMIK-kal és a koszovói kormány képviselőivel folytatandó pristinai tárgyalásokra hívta a szerbiai kormány képviselőit, és Belgrád ki is jelölte a miniszteri szintű delegációt. Covic hétfőn figyelmeztetett rá, hogy meghiúsulhat a párbeszéd, mert a hatáskörök átruházása miatt a szerb kormány felülvizsgálhatja döntését.

Minapi lapinterjújában Zoran Djindjic szerb kormányfő ugyancsak azt sérelmezte, hogy az elmúlt négy év alatt a nemzetközi közigazgatás alatt álló dél-szerbiai autonóm tartomány intézményrendszere államiságra jellemző jogkörökhöz jutott, a tartománynak van törvényhozói, végrehajtói és bírói hatalma, a békefenntartók létszámának csökkentésével pedig lassan a biztonsági kérdések kezelése is a tartományi szervek hatáskörébe kerül.

KAPCSOLÓDÓ CIKK