Chirac: Párizs vétózni fog

Franciaország minden körülmények között ellenszavazattal fog élni a Biztonsági Tanácsban az Iraknak ultimátumot szabó második határozati javaslattal szemben - jelentette be hétfőn este Jacques Chirac elnök, anélkül, hogy a vétó szót használta volna.

Az Élysée-palotából élőben közvetített tévé- és rádióinterjúban a francia köztársasági elnök úgy vélekedett, hogy "ez idő szerint" nincs meg a szükséges kilencfős többség az erőszak alkalmazását magában foglaló amerikai-brit-spanyol határozati javaslat mellett, de ha változna a helyzet, "Franciaország nem fogja elfogadni, azaz le fogja szavazni a határozatot". Mint hozzáfűzte, az az "érzése", hogy az oroszok és a kínaiak Franciaországgal azonos magatartásra hajlanak.

A háború vagy béke kérdése olyan súlyú téma, amely indokolja, hogy a döntés felelősségét állam- és kormányfők vállalják magukra az ENSZ-testület szavazásakor - jelentette ki, hozzáfűzve, hogy saját döntését még nem hozta meg, de ha az érintett BT-tagállamok többsége a legmagasabb szinten képviselteti magát, ő is New Yorkba utazik.

Kijelentette: Franciaország mindaddig nem lát okot az Irak békés eszközökkel történő leszereléséről egyhangúlag megszavazott 1441-es határozat logikájának feladására, amíg az ENSZ-ellenőrök folytathatónak, s eredményesnek értékelik munkájukat. Párizs megítélése szerint jelenleg ez a helyzet. Ha viszont az ENSZ-szakértők úgy fognak állást, hogy munkájuk eredménytelen, tevékenységük Bagdad ellenállásába ütközik, akkor a világszervezetnek kell határoznia a további teendőkről.

Kifejtette, hogy az eddig elért haladás, az iraki vezetés új keletű együttműködési hajlandósága a közel-keleti térségbe felvonultatott amerikai és brit erők nyomásának következménye. Érvelése szerint Washington ezzel máris elérte azt a közös célkitűzést, amely Irak tömegpusztító fegyvereinek felszámolását szolgálta.

Kérdésre válaszolva határozottan kizárt bármiféle francia katonai részvételt egy olyan háborúban, amelyet a világszervezet döntéshozó szerve nem szentesített. Egyúttal közölte, Franciaország, mint az Egyesült Államok szövetségese magától értetődően engedélyezni fogja, hogy az amerikai légiflotta használja az ország légterét.

Chirac elmondta: nem tart attól, hogy Amerika kereskedelmi embargóval torolná meg Párizs magatartását, egyfelől, mert az értelmetlen lenne, másrészt, mert az az Egyesült Államok a többi európai uniós szövetségesét is hátrányosan érintené. Idézte George Bush elnök korábbi kijelentését arról, hogy a franciák és a németek Washington barátai voltak és azok is maradnak.

Nyomatékkal szólt arról, hogy Franciaország nem öncélú pacifizmusból, hanem elvi és erkölcsi alapon ellenezi a háborút, amelynek elkerülésére véleménye szerint még nem merítették ki a békés rendezés valamennyi lehetőségét. Ennek kapcsán leszögezte, hogy a konfliktusok megoldásához többpólusú világrendszerre van szükség.

Végezetül kijelentette, nem fél attól, hogy a válság megosztottságot idéz elő az Európai Unióban, tapasztalatai szerint a szervezet az iraki konfliktusból is, mint minden korábbi megpróbáltatásból megerősödve fog kikerülni.

KAPCSOLÓDÓ CIKK