Hamarosan bevethető az új szuperbomba

Az amerikai légierő már teszteli azt a 10 tonnás szuperbombát, amelyet elképzelhető, hogy hamarosan bevetnek az Irak elleni támadásnál. A fegyver tesztje után várhatóan több kilométerről is látható füstfelhő keletkezik majd a floridai támaszponton.

Kedden teszteli az amerikai légierő azt a közelmúltban kifejlesztett szuperbombát, amit a tervek szerint az esetleges Irak elleni háborúban is bevethetnének. A tesztelést egy floridai légibázison végzik.

A közel 10 tonna súlyú bomba a "Massive Ordnance Air-Burst Bomb" (MOAB) nevet viseli, és a hagyományos elven működő bombák közül ez az eddigi legnagyobb méretű és hatóerejű. Az eddig legerősebbnek számító BLU-82 jelzésű Daisy Cutter bomba, amelyet tavaly Afganisztánban vetettek be, 6,8 tonnás.

A MOAB-ot, akár csak elődjét súlya és mérete miatt nem bombázóból vetik be: akár csak az afganisztáni barlangrendszerben megbúvó terroristák ellen bevetett  BLU-82-est teherszállító harcigépből dobják le ejtőernyővel, nagy magasságból az ellenség állásaira.  

Az új bomba kimondottan a harcosok megsemmisítésére készült, mivel a robbanás által okozott túlnyomás elsősorban az emberi szervezetet, abban is a tüdőt roncsolja, az építményeket épen hagyja.

A floridai támaszpont referense, Jake Swinson elmondta, hogy a fegyver tesztje után várhatóan több kilométerről is látható füstfelhő keletkezik majd. Swinson elmondta: elképzelhető, hogy a légierő Irakban beveti az ígéretek szerint maximális pontossággal célba érő bombát.

KAPCSOLÓDÓ CIKK