Joschka Fischer haladást lát Irak ügyében

A német külügyminiszter szerint még nem merültek ki a békés megoldás lehetőségei az iraki válság ügyében, és az utolsó pillanatig valamennyi nem katonai eszközt igénybe kell venni a békés rendezés érdekében. A német külügyminiszter közölte: haladást olvas ki a fegyverzetellenőri jelentésekből.

Joschka Fischer német külügyminiszter ma magyar partnerével, Kovács Lászlóval tárgyalt Budapesten. Kovács László a sajtótájékoztatón közölte: a magyar kormány megoldáspárti; a katonai megoldás csak végső eszközként jöhet szóba. Minél egységesebb az EU és a NATO, valamint a transzatlanti partnerség, annál nagyobb a béke esélye - fogalmazott Kovács László.

A német külügyminiszter kiemelte: haladást olvas ki a fegyverzetellenőri jelentésekből. Úgy vélte, továbbra is az ENSZ BT 1441-es határozatát kell szem előtt tartani, ami a fegyverzetellenőrök tevékenységére épít. A német külügyminiszter szerint még nem merültek ki a békés megoldás lehetőségei az iraki válság ügyében, és az utolsó pillanatig valamennyi nem katonai eszközt igénybe kell venni a békés rendezés érdekében. Fischer leszögezte: Németország számára meghatározó jelentőségűek a transzatlanti kapcsolatok. Hozzátette: a NATO-ban és az EU-ban időnként különböző vélemények alakulnak ki, de az ellentéteket át lehet hidalni.