Parlamenti határozat kell az EU-szerződéshez

A csatlakozási szerződés április 16-i, athéni aláírását megelőzően az Országgyűlés határozatban ad felhatalmazást a miniszterelnöknek a szerződés aláírására. A javaslatról a jövő héten négypárti egyeztetést tartanak, de már előre jelezték a frakciók képviselői, hogy egyetértenek az ötlettel.

Ezt Kovács László külügyminiszter mondta az MTI-nek kedden, az  integrációs nagybizottság ülése után. Nem felesleges egy parlamenti határozat meghozatala - fogalmazott a magyar diplomácia vezetője.

Hozzátette, hogy a bizottság a kormány erről szóló javaslatát elfogadta. Kovács László szerint a határozat vitáját az április 12-i népszavazás előtt folytatja le az Országgyűlés, határozathozatal a referendum után lesz.

Áder János, a Fidesz frakcióvezetője pedig emondta, hogy a javaslatról a jövő héten négypárti egyeztetést tartanak. Közölte, hogy az ügyben konszenzus született, amely szerint a négypárti egyeztetés után a kormány a parlament elé terjeszti a javaslatot, a vita elkezdődik, de a döntést csak az április 12-i népszavazás eredményének ismeretében hozza meg az Országgyűlés. Áder János elmondta, hogy a hét végi futárpostával minden képviselő kézhez vehetett az uniós csatlakozással kapcsolatban különböző tájékoztató füzeteket.

A bizottsági tanácskozáson megkérdezte, hogy  a füzetek hatástanulmánynak tekinthetők-e. Mint beszámolt róla, azt a választ kapta, hogy a füzetek valójában az egyes tárgyalási fejezetek  összefoglalását tartalmazzák, és közülük csak egy tekinthető hatásvizsgálatnak. Áder János számára a kormány válasza csak részben fogadható el, mert - mint mondta - minden részterülettel kapcsolatban külön hatástanulmányt kell készíteni.

Továbbra sincs válasz például arra, hogy mit kíván tenni a kormány azzal a körülbelül 20 ezer tejtermelő gazdával, akik a csatlakozást követően nem tudják majd értékesíteni termékeiket - mondta a politikus.