Cáfolják, hogy elfogták Oszama bin Ladent

Amerikai és brit források tagadták a londoni rádió szerda délutáni értesülését, amely szerint Pakisztánban elfogták volna Oszama bin Laden terrorista vezért. A BBC biztonságpolitikai szakértője szerint az ilyen értesülések ugyanakkor arra utalnak, hogy az amerikaiak ma sokkal közelebb vannak bin Laden elfogásához, mint az utóbbi másfél évben bármikor.

Amerikai és brit források röviddel a hír elhangzása után cáfolták a londoni rádió szerda délutáni értesülését, amely szerint Pakisztánban elfogták Oszama bin Ladent, a 2001. szeptember 11-ei New York-i és washingtoni merényletekért felelősnek tartott al-Kaida terrorhálózat vezetőjét. A hírt a BBC rádiófigyelő szolgálata jelentette egy iráni rádiójelentés alapján. A lehallgatott iráni adás megbízható forrásokra hivatkozva állította, hogy az akcióban pakisztáni és amerikai erők vettek részt.

A londoni rádió Washingtonban érintkezésbe lépett az amerikai hírszerzéssel (CIA), ahol egyértelműen cáfolták, "teljes képtelenségnek" nevezték az értesülést. A BBC-nek brit kormányforrások is azt mondták, hogy nem tudnak Oszama bin Laden elfogásáról. Szintén "megalapozatlannak és minden alapot nélkülözőnek" minősítette a rádióhírt a Reuter hírügynökségnek adott rövid nyilatkozatában Szajed Fejszal Hajat pakisztáni belügyminiszter.

Az al-Kaida-vezér kézre kerítéséről mindazonáltal már a múlt héten is elterjedtek (utóbb szintén cáfolt) hírek. A BBC biztonságpolitikai hírmagyarázójának szerdai kommentárja szerint az ilyen értesülések szaporodása arra utal, hogy (az amerikaiak) ma sokkal közelebb vannak bin Laden elfogásához, mint az utóbbi másfél évben bármikor, mivel a már elfogott al-Kaida-tagok kihallgatása információkat eredményez.

A The Daily Telegraph hétfőn arról adott hírt, hogy a CIA és a pakisztáni hadsereg az Oszama bin Laden utáni hajszában egy karavánt tart szemmel Pakisztán elhagyatott délnyugati körzeteiben. A The Daily Telegraph idézi a volt afganisztáni tálib rezsim egy egykori tisztviselőjét, aki szerint az amerikaiak "most jó helyen keresik" a 2001. szeptember 11-ei terrormerényletekért felelősnek tartott Oszama bin Ladent.

KAPCSOLÓDÓ CIKK