Amit mindenképp tudni kell Irakról

Irak több mint négy magyarországnyi területén körülbelül két és félszer élnek többen, mint hazánkban. Az államnak Iránnal és Kuvaittal szemben vannak területi követelései. Komoly belső feszülségeket okoz a jelentős számú kurd népesség és a síita irányzathoz tartozó muzulmánok mozgalma. Az ország nagymértékben eladósodott. Az ország vezető posztjait Szaddám Huszein tölti be, ő az elnök, az államfő, a hadsereg főparancsnoka, a Forradalmi Parancsnokság Tanácsának elnöke és az egész arab világot behálózó, arab egységet szorgalmazó, Baath Párt iraki parancsnokságának főtitkára. Huszein nem ismer kegyelmet, ahogy a BBC írja: politikai ellenségeit lelövette.

Forrás: ORIGO

Irak 437 ezer négyzetkilométeres területe hármas tagolású, a közepén húzódó két folyó - a Tigris és az Eufrátesz - termékeny völgye mellett sivatagokból és hegyvidékekből áll. Földrajzi értelemben délről az Arab-öböl és Nefúd-sivatag, keletről a Zagrosz előhegységei, északról a Toros-hegység dél-keletei nyúlványai, nyugatról pedig a Szír-sivatag határolja.

A körülbelül 24,5 milliós lakosságú államot hat ország veszi körbe, keleti szomszédja Irán, északon Törökországgal, nyugaton Szíriával és Jordániával, Délen Szaúd-Arábiával és Kuvaittal határos. Legnagyobb városa a közel ötmilliós népességű Bagdad, az ország fővárosa.

A népesség 75-80 százalékban arab, 15-20 százalékban kurd, illetve 5 százalékban más kisebb népcsoportokból áll. Főbb beszélt nyelvek az arab és a kurd.

A lakosság 97 százaléka muzulmán, a népesség vallási szempontból mégis megosztott. Többségben vannak a síita irányzat követői, ők teszik ki az összlakosság körülbelül 60-65 százalékát, míg a kormányzati hatalmat is magának tudható szunniták az összlakosság 32-37 százalékát alkotják. Más vallások hívei csak kevesen élnek Irakban, számuk nem több, mint a lakosság 5 százaléka.

Vissza az Irak oldalra

Előző
Következő