Megnyílt az Európa-híd

Megnyílt az Európa-híd péntek este Budapesten: a Duna jobb és bal partját összekötő pontonhídon Pat Cox, az Európai Parlament elnöke, Medgyessy Péter kormányfő és Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke együtt vágta át a nemzetiszínű szalagot.

Medgyessy Péter elmondta: a híd jelképe annak, hogy a folyó jobb és bal partján emberek élnek, és ezt a két oldalt össze lehet kötni. Jelezte: erre a nemzeti ünnep közeledtével is figyelnünk kell.

Forrás: HavariaPress
A Duna két partját összekötő EU-híd

- A híd egyben jelképe annak az Európába vezető útnak is, amiért a magyarság már sokat tett. Szándékunk az, hogy jólétben, biztonságban és európai körülmények között éljünk, magyarságunkat is megőrizve - mondta a kormányfő.

Pat Cox arról beszélt, hogy a magyar nép öntudatos, és nagy múltra tekint vissza, ezt az értékét pedig magával kell vinnie Európába. Hozzátette: március 15-én a magyar nemzet egy olyan napra emlékezik, amely megváltoztatta a magyarság történelmét. Az április 12-i uniós csatlakozásról tartandó népszavazás kapcsán megjegyezte: néhány hét múlva is egy ilyen nap elé néznek a magyarok.

Palánkai Tibor, az Európai Unió Kommunikációs Közalapítvány (EUKK) kuratóriumának elnöke azt mondta: a híd jelképesen nemcsak múltunkat és jövőnket köti össze, hanem azt a nagy átkelést is szimbolizálja, amely Magyarország előtt áll.

Az uniós csatlakozás népszerűsítésére felépített Európa-hídon vasárnap estig lehet átkelni. A 4 méter széles, 453 méter hosszú létesítményt 132 nagy méretű nemzetiszínű szélforgó, 100 európai uniós zászló, éjszakánként pedig fáklyák díszítik.

Forrás: HavariaPress

A híd péntek este 22 óráig tart nyitva az érdeklődők előtt. A nemzeti ünnepen, szombaton reggel 8 órától délig, majd 16 órától 22 óráig, vasárnap hasonló nyitva tartás mellett látogatható az EUKK népszavazási kampányára épített Európa-híd.

Az Európa-hídon, valamint a budai oldalon létesített színpadon és annak környékén családi, kulturális programokat tartanak, ahol zene és tánc várja az érdeklődőket. A hídon egyebek között kóstoló is lesz a tagországok jellegzetes ételeiből.

A megnyitót egy kisebb csoport "mondjon le a kormány" és "vesszen Medgyessy" szavak skandálásával zavarta meg.

KAPCSOLÓDÓ CIKK