Az FBI vizsgálhatja az amerikai bizonyítékok hitelességét

Valószínűleg az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) vizsgálni fogja, hogy valóban meghamisított dokumentumokat terjesztettek az ENSZ elé az amerikaiak. Mindezt egy demokrata párti szenátor kezdeményezte, aki szerint ez a hamisítás a közvélemény befolyásolására indított kampány része Irakkal kapcsolatban.

FBI-vizsgálatot kért az iraki fegyverkezésről az ENSZ-ben beterjesztett amerikai bizonyítékok, az állítólagos nigeri uránvásárlási kísérlet dokumentumai ügyében egy demokrata párti szenátor. John Rockefeller az FBI, a Szövetségi Nyomozó Iroda igazgatójához, Robert Muellerhez intézett levelében - amelyet a Reuters brit hírügynökség ismertetett - azzal összefüggésben kezdeményezett kivizsgálást, hogy Mohamed el-Baradei, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (IAEA) főigazgatója március 7-én úgy fogalmazott: elemzéseik szerint ezek a dokumentumok nem hitelesek. 

Az amerikai szenátor - aki tagja a titkosszolgálatokat felügyelő bizottságnak - úgy véli, hogy a meghamisított dokumentumok ügyét az FBI-nak ki kell vizsgálnia. "A bizonyítékok meghamisítása minden jel szerint egy olyan kampány részét képezheti, amelynek céja befolyásolni a közvéleményt és a külpolitikát Irakkal kapcsolatban" - vélekedett John Rockefeller, aki szenátusi bizottsági tagsága folytán rendszeresen kapott és kap amerikai titkosszolgálati jelentéseket az iraki problémáról. 

Az FBI szerint valószínűleg sor kerül egyfajta előzetes vizsgálódásra részükről, hogy az ügy a Szövetségi Nyomozó Iroda hatáskörébe tartozik-e, vagy pedig azt át kell adni az amerikai Központi Hírszerző Ügynökségnek (CIA).

KAPCSOLÓDÓ CIKK