Százezrek kísérték utolsó útjára Zoran Djindjicet, a szerdán meggyilkolt szerb kormányfőt. Számtalan külföldi miniszterelnök és más magasrangú politikus vett részt a temetésen.

Szerbia polgárainak százezrei meneteltek a gyászmenetben, több tízezren pedig az utcákon a menet mentén sorakoztak fel, amerre a gyászmenet haladt - írja a szerbiai Beta hírügynökség a temetésről. Sok polgár virággal, gyertyával és Zoran Djindjic fényképeivel a kezükben álltak a Slavija-téren, a Szent Száva, és a Belgrádi utcákban, továbbá a Sándor király sugárúton, egészen az Újtemetőig.

A gyászmenetet biztonságáról erős rendőri egységek gondoskodtak. Minden tíz méteren a szerbiai belügyminisztérium, valamint Szerbia és Montenegró katonaságának a tagjai ügyeltek, ünnepi egyenruhában.

A vallási szertartást a meggyilkolt szerbiai kormányfő tiszteletére Pál pátriárka szerb pravoszláv egyházfő mutatta be - írja a Beta. Amfilohije érsek gyászbeszédében kihangsúlyozta, hogy Zoran Djindjic-re úgy emlékeznek, mint arra az emberre, aki "a népének legmélyebb megaláztatása idején baráti békejobbot nyújtott Európának". Az érsek úgy fogalmazott, hogy Djindjic-et "a rövidlátó és vak testvérgyűlölet ölte meg, amely nem látja az örök igazságot: hogy aki kardot ránt, kard által vész el".

A temetésen mintegy negyven ország vezető politikusa vett részt. A magyar kormányt Medgyessy Péter miniszterelnök megbízásából Lamperth Mónika belügyminiszter képviseli, a küldöttség tagja Bársony András, a Külügyminisztérium politikai államtitkára is. Részt vett a temetésen Orbán Viktor volt miniszterelnök és felesége is.