Az iraki külügyminiszter arra kérte Kofi Annant, az ENSZ főtitkárát, hogy helyezzék vissza a világszervezet fegyverzetellenőreit az iraki-kuvaiti határra. Szerdán jelentették be, hogy visszarendelik az ellenőröket a térségből. Az irakiak szerint azóta folyamatosan amerikai egységek szivárognak be a demilitarizált határsávba.

Az iraki kormány szombaton arra kérte az ENSZ főtitkárától, hogy helyezze vissza az iraki-kuvaiti határvidékre azokat a fegyverzetellenőröket, akik szerdán kezdték meg a térség elhagyását. A Kofi Annanhoz küldött levélben Nadzsi Szabri iraki külügyminiszter a "kivonásra vonatkozó döntés megsemmisítését" kéri. Szerinte az ellenőröknek folytatniuk kell a Biztonsági Tanács által megszabott feladatuk teljesítését. Ez pedig nem más, mint meghiúsítani a "határsértéseket és agressziós cselekményeket, amelyeket a Kuvaitban összevont amerikai katonák követnek el"  - állította Szabri.

Hozzátette, a szomszédos országban állomásozó amerikai csapatok megkezdték a beszivárgást az 1991 óta demilitarizált határsávba, mintegy "előjátékaként az Irak ellen tervezett agressziónak". Az iraki-kuvaiti határvidéket ellenőrző ENSZ-misszió szerdán jelentette be a megfigyelők ideiglenes visszarendelését a demilitarizált övezet két oldaláról.