Menedékjogot kapott a venezuelai sztrájk vezére

Politikai menedékjogot kapott a venezuelai sztrájk vezetője Costa Ricától. Carlos Ortega azóta bujkált, amióta a bíróság elrendelte letartóztatását lázadás és izgatás miatt. A külügyminiszter szabad elvonulást ígért a szakaszervezeti vezérnek.

Ortega, akit lázadás és izgatás vádjával nézhet szembe, bement a caracasi Costa Rica-i nagykövetségre, ahol elmondta, hogy veszélyben érzi a személyes biztonságát. Costa Rica humanitárius okokból határozott a politikai menedékjog nyújtásáról - áll a külügyminisztériuma közleményében. Ortega biztonságban elhagyhatja az országot - ígérte a venezuelai külügyminiszter a BBC szerint.

Ortega február 20-a óta bujkált, amikor a bíróság elrendelte ellene letartóztatási parancsot. A szakszervezeti vezért, aki nagy szerepet játszott abban a két hónapos sztrájkban, amely megbénította Venezuela létfontosságú olajiparát, először árulással, lázadással és izgatással vádoltak, habár később az árulás vádpontját visszavonták.

A caracasi nagykövetségnél, ahol Ortega menedéket kért, emberek százai gyűltek össze zászlókkal felszerelkezve, hogy éltessék a szakszervezeti vezért.

KAPCSOLÓDÓ CIKK