Az iraki válságról döntenek az Azori-szigeteken

Vasárnap este az Azori szigetekhez tartozó Terceira szigetén megkezdődött az amerikai a brit és a spanyol elnök csúcstalálkozója, melyen az iraki válságról tanácskoznak. A megbeszéléseken részt vesz a Portugál kormányfő is. A támaszpont mellett helyi lakosok tüntettek a háború ellen.

Megkezdődött vasárnap este az Azori-szigetekhez tartozó Terceira szigetén George Bush amerikai elnök, Tony Blair brit miniszterelnök és José María Aznar spanyol kormányfő találkozója, amelyen az iraki válságról tanácskozik a három vezető államférfi.

A három állam politikai vezetői a találkozó előtt adott nyilatkozataikban vajmi kevés reményt fűztek ahhoz, hogy az iraki válság még békés eszközökkel rendezhető lenne, de egyúttal azt is hangsúlyozták, hogy nem üzennek hadat Iraknak a csúcstalálkozóról.

Az amerikai-portugál közös használatú Lajes légitámaszponton rendezett, viszonylag rövidre tervezett csúcstalálkozón jelen van a vendéglátó ország képviselőjeként José Manuel Durao Barroso portugál kormányfő is.

A támaszpont mellett több száz helyi lakos tüntetett a csúcstalálkozó megnyitásával egyidejűleg egy iraki háború ellen. Megfigyelők ezt meglepőnek tartják, hiszen a sziget mintegy hatvanezres lakosságát feltétlen Amerika-barátságáról ismerték, egyebek között ezért is választották a találkozó helyszínéül Terceirát. A kis szigeten az amerikai támaszpont a legnagyobb munkaadó.

KAPCSOLÓDÓ CIKK