Az EU aggódik az iraki válság miatt

Az Európai Unió tagállamainak csúcstalálkozóját akkor is megtartják csütörtökön és pénteken Brüsszelben, ha közben kitör a háború, legfeljebb módosítják a napirendet. Az Európai Bizotság elnöke felszólította az európai államokat, hogy találjanak békés megoldást. Prodi aggodalmát fejezte ki az ENSZ Biztonsági Tanácsában és az Európai Unióban tapasztalható megosztottság miatt.

Romano Prodi bizottsági elnök szóvivője, Reijo Kemppinen megismételte brüsszeli nyilatkozatában, hogy az Európai Bizottság álláspontja szerint kizárólag az ENSZ felhatalmazásával szabad hadat üzenni Iraknak. Felszólította a tagállamokat: fogjanak össze, nehogy a jelenlegi iraki válság hosszú távú kárt okozzon a világszervezetnek, illetve annak az európai törekvésnek, hogy EU-nak közös kül- és biztonsági politikája legyen. Kijelentette: a bizottság mélységesen fájlalja, hogy a Biztonsági Tanács nem tud egyetértésre jutni az iraki válság kérdésében, illetve hogy a tizenöt tagállamot tömörítő EU nem tud közös álláspontot kialakítani az ügyről.

Lesz csúcs

Az Európai Unió csütörtökre és péntekre tervezett tavaszi csúcstalálkozóját akkor is megtartják, ha közben megkezdődik az Irak elleni háború. Ezt egy olyan tisztségviselő közölte hétfőn, aki közel áll az EU soros görög elnökségéhez. A névtelenül nyilatkozó forrás rámutatott, hogy éppen az olyan jellegű válságok idején kell csúcstalálkozót összehívni, mint az Irakkal kapcsolatos. A csúcsértekezletet még abban az esetben is megtartják, ha kicsi az esély arra, hogy a 15 tagország állam- és kormányfői egyetértésre jussanak Irak kérdésében.

Egy másik görög forrás szerint a tizenötök véleménye más olyan témákban viszont találkozhat, amelyeknek van köze az iraki helyzethez, mint például az EU-nak az arab világhoz fűződő viszonya vagy a humanitárius segélyek problematikája. Ha közben megkezdődik a háború, akkor átrendezik a tárgyalási menetrendet, hogy több idő legyen a nemzetközi helyzet megvitatására, de változatlanul tárgyalni fognak a gazdasági és a társadalmi témákról is, minthogy a tavaszi EU-csúcsok hagyományosan főleg a gazdasági és a társadalmi kérdésekről szólnak - mondta az AFP szerint.

Az EU külügyminiszterei kedden és szerdán találkoznak Brüsszelben, hogy befejezzék az Európai Tanács hétvégi tanácskozásának előkészítését.

KAPCSOLÓDÓ CIKK